Черният шоколад има положителен ефект върху черния дроб
Знаете ли, че черният шоколад, освен вкусно изкушение, може да бъде и изключително полезен за човешкото здраве. Редица изследвания показват, че честата консумация на черен шоколад може да подобри дейността на черния дроб и дори да подобри значително състоянието на хора, диагностицирани с чернодробни заболявания.
Черният шоколад е полезен за пациентите с цироза
Ново испанско изследване разкрива, че черният шоколад е полезен за пациенти, страдащи от цироза и портална хипертония. Според изследователите консумацията на черен шоколад намалява увреждането на кръвоносните съдове при пациенти с чернодробното заболяване и също така понижава кръвното налягане в порталната система.
Проучването е проведено с 21 пациенти в крайна фаза на чернодробно заболяване и доказва, че консумацията на черен шоколад след хранене не позволява повишаване на абдоминалното кръвно налягане, което може да достигне критични нива при хората, страдащи от цироза на черния дроб.
Учените смятат, че антиоксидантите, присъстващи в черния шоколад, помагат да се сведе до минимум увреждането на кръвоносните съдове с цироза и по този начин се намалява високото кръвно налягане. Данните от проучването също така показват, че натуралният шоколад с над 85% какао може да има допълнителни полезни ефекти върху цялостното здраве на човешкия организъм. За сравнение, белият шоколад, който е доказано, че не съдържа полезни фитохимикали, не предоставя същите положителни ефекти.
Авторите на изследването заключават, че съществува ясна връзка между консумацията на черен шоколад и порталната хипертония.
„Освен модерните технологии и развитата медицина важно е да се проучи потенциалът на алтернативни източници, които могат да допринесат за цялостното благосъстояние на пациентите. Това проучване показва ясна връзка между консумацията на черен шоколад и порталната хипертония и демонстрира значението на подобренията в управлението на чернодробното заболяване, за да се сведе до минимум свързаният с болестта висок риск от смърт.“, споделя Марк Четц, професор по хепатология.
Полифенолите в черния шоколад забавят развитието на безалкохолния стеатохепатит
Италиански изследователи от Университета Сапиенца в Рим откриват, че полифенолите, съдържащи се в черния шоколад, могат да забавят развитието на безалкохолния стеатохепатит. Това състояние представлява група от условия, при които има натрупване на излишни мастни образувания върху черния дроб.
В проучването учените изследват дали консумацията на черен шоколад може да спре оксидативния стрес и чернодробното възпаление, типични за заболяването и водещи до увреждане на черния дроб.
Изследователите са запознати с факта, че оксидативният стрес е от първостепенно значение за прогресията на безалкохолен стеатохепатит и именно заради това се насочват към реактивните кислородни видове, свързани с увреждането на черния дроб, които могат да забавят развитието на заболяването.
Изследователският екип предполага, че използването на какао, което има високо съдържание на полифеноли и антиоксиданти, може да помогне за предотвратяване на развитието на чернодробното заболяване чрез преобразуване на оксидативния стрес.
Проучването включва 19 пациенти с безалкохолен стеатохепатит, които получават 40 г черен шоколад (над 85% какао) всеки ден в продължение на две седмици. По време на изследването доброволците са помолени да избягват други храни с високо съдържание на полифеноли, като боровинки, лешници, нар, за да се гарантира, че констатациите се дължат на консумацията на шоколад.
В експеримента изследователите тестват действието на черния шоколад и неговите полифеноли върху един от основните източници на реактивни кислородни видове при хора, наречен никотинамид аденин динуклеотид фосфат.
След две седмици прием на шоколад резултатите показват значително намаление на нивата на маркерите за безалкохолен стеатохепатит.
sciencedaily.com, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХЕПАР СУЛФУРИС КАЛКАРЕУМ 9 СН
ДАВИНЕС АЛХЕМИК ПОДХРАНВАЩ ПИГМЕНТЕН БАЛСАМ ЗА ТЪМНОКАФЯВА И ЧЕРНА КОСА ШОКОЛАД 250 мл
ТУИНРИКС ВАКСИНА ЗА ХЕПАТИТ А - В ЗА ВЪЗРАСТНИ
ТермолабилниКАКАОВО БЛОКЧЕ КОМФОРТ СЪС СЛАБИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ 20 г
ХЕПАР СУЛФУРИС КАЛКАРЕУМ 30 СН
ФРЕЗУБИН ХЕПА ДРИНК КАПУЧИНО 200 мл
ХЕПАР СУЛФУРИС КАЛКАРЕУМ 5 СН
ДИАБЕТИЧЕН ШОКОЛАД ФИНЕС НАТУРАЛЕН 80 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- Компютърна томография (КТ) на корем
- Гама-глутамилтранспептидаза (ГГТ, ГГТП)
- Рентгеново изследване (рентгенография) на корем
- Aланин аминотрансфераза (АЛАТ, ALAT)
- Билкова терапия на жлъчна дискинезия или прегъване на жлъчния мехур
- Диета № 5а - при хепатити, холецистит, цироза и др.
- Лечение при цироза
- Алкална фосфатаза (АФ, ALP)
- Алкохол в кръвта
Коментари към Черният шоколад има положителен ефект върху черния дроб