Начало Здравна медиа Здравни новини Агенцията по лекарствата и Министерство на здравеопазването започват да проверяват хомеопатите

Агенцията по лекарствата и Министерство на здравеопазването започват да проверяват хомеопатите

Агенцията по лекарствата и Министерство на здравеопазването започват да проверяват хомеопатите - изображение

Здравното министерство и Агенцията по лекарствата започват проверки на хомеопати, извършващи забранена дейност с лекарства. Тази практика незаконна и недопустима, тъй като изписването на лечение на пациент става с рецепта, която се изпълнява само в аптеките. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата.

В България продажбата на лекарства, считани за безобидни, е забранена. Нелегално продаваните от хомеопатите лекарства представляват кафяви шишенца, в които се слагат няколко топченца, разредени с течност. Стойността на едно такова шишенце е различна всеки път – от 10 до 20 лева, според преценката на хомеопата. Същото лекарство, но оригинално и по законен път, в аптеката струва от 3 до 4 лева, а в него има около 40 такива топченца.

90% от хомеопатите у нас имат практика да приготвят сами лекарствата си, а едва 10% от тях дават рецепта, която трябва да бъде изпълнена в аптеката. Голяма част от хомеопатите работят в наети от тях офиси в жилищни блокове и продават лекарствата си от стаи, които се намират в тях.

На опаковката на лекарствата трябва да са посочени номер, срок на годност, както и името на фирмата, която го продава. Такива няма на повечето от кафявите шишенца на хомеопатите. Не се издава и касов бон на купувачите.

От Министерство на здравеопазването и Агенцията по лекарствата обясняват, че продажбата на лекарствени продукти, която се извършва по този начин, е тежко нарушение. То се наказва с парична санкция от 5 хиляди лева и се класифицира като опасно за общественото здраве.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноСнимкиНаправления в медицинатаЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...ОрганизацииКлинични пътекиСоциални грижиСпециалистиБотаникаЛеченияАлтернативна медицинаАнкетиПроизводителиЗаведенияНормативни актовеИнтервютаАптекиРецептиОткритияГеография