Начало Здравна медиа Здравни новини Алтернатива на антибиотиците разработват руски специалисти

Алтернатива на антибиотиците разработват руски специалисти

Алтернатива на антибиотиците разработват руски специалисти - изображение

Руски специалисти разработват нови лекарства - алтернатива на антибиотиците. Това заяви министърът на здравеопазването Вероника Скворцова, цитирана от БГНЕС.

Заболяванията, резистентни към антимикробни и антибиотични лекарства, се превръщат в основен и нарастващ проблем през последните десетилетия. Много от познатите антибиотици вече не работят. Това е от изключително значение за целия свят", обясни Сворцова.

Вероника Скворцова уточни, че новите антимикробни средства показват много добри резултати. Предклиничните проучвания са били изключително добри и ако те се потвърдят в клиничните изследвания, това ще позволи прилагането на радикално нов подход в борбата с антимикробната резистентност.

Според министърът на здравеопазването антимикробната резистентност се е развила, защото някои продукти, включително месото, съдържат антибиотици. Освен това масово хората използват антибиотици за самолечение, дори когато нямат нужда от тях. В резултат на това микроорганизмите в тялото се адаптират към тези антибиотици и последващо лечение става все по-трудно.

Според СЗО антимикробната резистентност застрашава ефективната превенция и лечение на все по-нарастващ диапазон от инфекции, причинени от бактерии, паразити, вируси и гъбички. Такава устойчивост се развива, когато микроорганизмите се променят, изложени на антимикробни лекарства.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Sputnik International

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алтернативна медицинаАнкетиНовиниЛюбопитноИсторияЗаведенияСпортСнимкиСпециалистиЛеченияХранене при...Здравни съветиВидеоБотаника