Начало Здравна медиа Здравни новини Амебите помагат на бактериите на чумата да оцелеят между епидемиите

Амебите помагат на бактериите на чумата да оцелеят между епидемиите

Амебите помагат на бактериите на чумата да оцелеят между епидемиите - изображение

Къде точно се намират и как оцеляват бактериите на чумата в периодите между епидемиите, е въпросът, който учените смятат за изключително важен.

Огнища на чума се появяват периодично в 36 страни по света. Подобно на други патогени бактериите Yersinia pestis, които причиняват чума, не могат да оцелеят дълго време ако нямат защита от околната среда. Фактът, че огнищата на чума избухват постоянно, показва способността на бактериите да намерят убежище и да оцелеят в периодите между епидемиите.

Върху този проблем концентрират усилията си учени от Центъра по инфекциозни заболявания на Университета в Колорадо. В резултата на проучването им става ясно, че познатите на всички и намиращи се в почвата и водата амеби, които се хранят с бактерии, играят определена роля в защитата на опасния патоген във времето между епидемиите. И най-вероятно именно те помагат на бактериите на чумата да изчакат подходящите условия за развитие.

Амебите са навсякъде и се хранят с бактерии. Учените откриват обаче, че съществуват бактерии, които не могат да бъдат погълнати от амебите и сред тях са един от най-близките до чумата - Y. pseudotuberculosis и Y. Enterocolitica. Животът близо до амеби изисква тези бактерии да развият способност да оцеляват без да се хранят. Екипът от Колорадо предполага, че когато чумата се е развила от Y. Pseudotuberculosis приблизително преди 10 000 до 40 000 години, тя вероятно е запазила способността си да живее вътре в амебата.

За да проверят хипотезата си учените събират образци от почвата от кучешките дупки в прерията на североизточно Колорадо. Добре известно е, че дивите кучета в прерията са носители на чума.

Следващата стъпка на екипа била да отдели амебите от почвата в специална закрита лаборатория. След това изследователите използвали генетично модифициран щам на чума, който маркирали с флуоресцентно зелено, за да успеят да определят кога амебите ще погълнат чумните бактерии. Чрез трансмисионен електронен микроскоп те установили, че чумните бактерии остават живи.

Сега пред учените стои задачата да разберат колко дълго тези бактерии могат да оцелеят вътре в амебите. Изхождайки от факта, че част от жизнения цикъл на една амеба включва превръщането й в киста и по този начин тя може да остане празна в продължение на 20 години, преди да възобнови делението си, изследователите ще се опитат да научат дали бактериите на чумата са в състояние да оцелеят в подобни неактивни амеби. Ако това се потвърди, ще означава, че има обяснение на това къде се намират между епидемиите.

Според екипа това е напълно възможно, защото е известно, че амебите играят потенциална роля в защитата и развитието на повече от 225 други бактерии, вируси и гъбички.

Усилията са насочени в тази посока, но са нужни и допълнителни проучвания за сложните взаимодействия, които позволяват на патогените да оцелеят, да се развиват и разпространяват. Именно така ще могат да бъдат предсказвани, но и предотвратявани епидемиите от чума и последиците от тях.

Три са световните пандемии на чума. Първата от тях унищожава милиони във Византийската империя. При втората черната смърт погубва голяма част от Азия и близо 30% от живеещите в Европа в периода от 1330 до 1480 г., а през 1855 се появява в Китай и по-късно се разпространява по целия свят. Жертвите й са 12 милиона.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: postimees.ee
Снимка: vistanews.ru

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноНовиниЛеченияИзследванияЛайфстайлМикробиологияНормативни актове