Начало Здравна медиа Здравни новини Токио, Шанхай, Париж и Лондон са най-застрашените от пандемии градове

Токио, Шанхай, Париж и Лондон са най-застрашените от пандемии градове

Токио, Шанхай, Париж и Лондон са най-застрашените от пандемии градове - изображение

Индексът за рисковете в градове на Lloyd’s за тази година показва, че най-застрашените от пандемии градове в света са Токио, Шанхай, Париж и Лондон, а осреднено икономическите загуби в общо 279 от градовете в света могат да достигат 47 милиарда долара.

Оказва се, че независимо от модерните технологии и бурното развитие на медицината, светът е по-уязвим днес отколкото преди сто години. Причината се крие в миграцията на хора и животни, която води до бързото разпространение на пандемии. Когато към това се прибави и пренаселеността, е повече от ясно колко сериозен е проблемът. Според индекса на Lloyd’s огромният брой хора в много от градовете в Азия е причина жителите им да се заразяват по-бързо от инфекциозни болести. Затова не е случайно, че Токио и Шанхай заемат първите места в класацията по отношение на индекса за възможните загуби в резултата на пандемия. За тях прогнозите са за над един милиард долара. В Европа тази негативна класация се води от столицата на Великобритания. Прогнозните загуби за Лондон за една година в случай на пандемия са 885 000 000 долара, а след него се нарежда Париж със загуби от 684 000 000 долара.

Специалистите са категорични, че пандемиите са в състояния да съсипят икономиката на всеки град, независимо колко добра е здравната система, тъй като човешкият ресурс ще бъде отслабен до крайност в следствие на заразните болести.

В същото време степента на готовност на градове да посрещнат подобно предизвикателство зависи от добрата организацията. Според Световната здравна организация най-важното е да има създадени системи за предупреждение при избухването на пандемии, но и да съществува високо ниво на здравеопазване и медицински специалисти.

По повод доклада за рисковете на Lloyd’s медиите припомнят, че тази година се навършва век от най-жестоката глобална пандемия в историята на човечеството. Става дума за инфлуенцата. Вирусът на испанския грип убива повече хора, отколкото Първата световна война. Данните показват, че пандемията е отнела живота на между 50 и 130 милиона души, а петстотин милиона са заразени. През 1957 г. заради грипната епидемия в Азия умират около два милиона души, а девет години по-късно един милион губят живота си в Хонконг.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: insmarket.bg
Снимка: lexpress.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛайфстайлПсихологияСнимкиСоциални грижиЛюбопитноОрганизации