Начало Здравна медиа Здравни новини Вирусът „Х“ – теоретичната заплаха, за която човечеството трябва да е готово

Вирусът „Х“ – теоретичната заплаха, за която човечеството трябва да е готово

Вирусът „Х“ – теоретичната заплаха, за която човечеството трябва да е готово - изображение

Световната здравна организация предупреждава за вероятността от нова глобална епидемия, която заплашва човечеството. В случая не става дума за конкретна, а преди всичко за теоретична заплаха. Експертите на СЗО говорят за неизвестен вирус, който може да се разпространи изключително бързо и го наричат „Х“.

Въпросът е защо се говори затова и дали не се всява излишно паника. Специалистите са категорични, че не е така. Не става дума за създаване на паника, а за реална и сериозна подготовка, която ще бъде достатъчна, за да се реагира светкавично и хората да бъдат предпазени.

Антиепидемичната система трябва да бъде в състояние да идентифицира на ранен етап вируса, да локалиризира огнищата, да разработва ваксини, да намери най-ефикасните начини за противопоставяне.

Не се изключва в много близко бъдеще епидемия от неизвестния към момента вирус „Х“ да обхване Земята. В настоящето западните специалисти анализират най-често срещаните патогени, които могат да създадат огнища. Истината е, че източниците за появата на вируса „Х“ не са малко. Сред тях се нареждат постоянно мутиращите и вече познати инфекции като Зика, Ласа, Ебола и зоонозните, които се предават от животни на хора. Сериозна заплаха са и изкуствено създадените вируси. Биологическото оръжие много лесно би могло да напусне лабораториите – дали като бъде откраднато или просто пуснато на свобода от безумец.

Всичко това кара специалистите да настояват за предварителна подготовка и мерки за борба с неизвестната заплаха, за да се реагира бързо. В противен случай, казват те, човечеството ще бъде изправено пред ситуация подобна на „испанския грип“ от началото на 20 в.. В резултат на масовата грипна епидемия през 1918 – 1919 г. умират няколко десетки милиони.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: ria.ru
Снимка: medicaldesignandoutsourcing.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниИсторияСнимкиЛеченияМикробиологияЛайфстайлНормативни актовеСоциални грижиВидеоЗдравни съветиАнкетиАлт. медицинаТестовеПатологияИзследванияСпециалистиКлинични пътекиХранене при...Ботаника