Начало Здравна медиа Здравни новини Бил Гейтс обяви създаването на Коалиция за иновации и подготвеност при епидемии

Бил Гейтс обяви създаването на Коалиция за иновации и подготвеност при епидемии

Бил Гейтс обяви създаването на Коалиция за иновации и подготвеност при епидемии - изображение

В рамките на Световния икономически форум в Давос американският милиардер Бил Гейтс обяви създаването на Коалиция за иновации и подготвеност при епидемии. Финансирането й ще се осъществява чрез държавни и частни средства.

Основната цел на организацията е да събере 1 милиард долара, които да поддържат изследванията и проучванията през първите пет години на активност. Заедно с фондацията на Бил Гейтс правителствата на Германия, Япония и Норвегия вече са събрали близо 490 милиона долара.

Коалицията за иновации и подготвеност при епидемии ще разработва ваксини за всички опасни заболявания, които могат да предизвикат пандемия, като Зика и Ебола ще са сред първите вируси, за които ще се търсят ефективни ваксини и терапия.

"През последните 2 години хиляди станаха жертва на тези вируси – почти 50 процента от случаите на Ебола в Западна Африка, тоест около 286 хиляди диагностицирани, доведоха до смърт", припомниха участниците във Форума.

По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията най-засегнати са били държавите Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

В края на декември 2016 г. Световната здравна организация обяви, че изпитанието на експерименталната ваксина срещу един от щамовете на вируса Ебола е приключило със 100 процента ефективност. Очакванията на специалистите са ваксината да получи пълно одобрение през 2018 г.

Снимка: Tocka.com.mk

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЛайфстайлСпортНормативни актовеСнимкиЗдравни съветиРецептиДиетиПсихологияСпециалисти