Начало Здравна медиа Здравни новини Американският континент е първият регион в света, който успя напълно да изкорени болестта морбили

Американският континент е първият регион в света, който успя напълно да изкорени болестта морбили

Американският континент е първият регион в света,  който успя напълно да изкорени болестта морбили - изображение

Американският континент е първият регион в света, който успя напълно да изкорени болестта морбили, съобщи Панамериканската здравна организация. 

Така болестта морбили стана поредното изкоренено на американския континент инфекциозно заболяване, което може да бъде предотвратено чрез ваксиниране. 

Заболяването се смята за една от основните причини за смъртност сред малките деца.

През 1971 г. бе изкоренена вариолата, през 1994 г. - полиомиелитът, през 2005 г. - рубеолата.

Този успех е плод на над 20-годишни усилия в рамките на широкомащабна кампания за ваксиниране срещу морбили, заушка и рубеола във всички страни в Америка.

"Постижението е в резултат на поетите ангажименти от страните в Америка да се сложи край на болестта морбили в началото на 21-ви век", заяви директорът на ПЗО г-жа Кариса Етиен.

Преди началото на масовите ваксинации -  през 1980 г. болестта морбили предизвикваше около 2,6 милиона смъртни случая в годината в световен мащаб.

Снимка: www.soaaids.nl

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛеченияСоциални грижиЗдравни проблемиХранене при...ЛюбопитноБотаникаЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиАнкетиАлтернативна медицинаТестове