Начало Здравна медиа Здравни новини Датски учени: ваксината срещу морбили не причинява аутизъм

Датски учени: ваксината срещу морбили не причинява аутизъм

Датски учени: ваксината срещу морбили не причинява аутизъм - изображение

Мащабно по обхват проучване в Дания показва, че ваксината срещу морбили, паротит и рубеола не предизвиква аутизъм. Изследването на учените е публикувано в научното списание „Annais of Internal Medicine“ и се появява в момент, когато случаите на морбили в различни страни както в Европа, така и в САЩ се увеличават.

Една от причините за появата на болестта е отказът от имунизация, категорични са специалистите. Проблемът е твърде сериозен и набира скорост от години. По тази причина СЗО определи отказът от ваксина за една от десетте глобални заплахи за 2019 г.

Авторите са категорични, че имунизацията срещу морбили, паротит и рубеола не води до аутизъм и вярват, че резултатите им са убедителни.

Учените проследяват развитието на общо 657 461 деца, родени в Дания в периода от 1999 г. до 31 декември 2010-а. Сред всички диагнозата аутизъм е поставена на 6517.

Епидемиологът Андерс Хвиид е категоричен, че няма риск след подобна ваксина детето да стане аутист.
Той заявява, че хипотетичната връзка между ваксината за морбили и аутизма продължава да провокира безпокойство и отказ от имунизации, независимо че са минали две десетилетия от публикуваното в престижното медицинско списание „Лансет“ проучване на британския хирург д-р Анддрю Уейкфийлд и още дванадесет учени. И независимо от факта, че по-късно останалите участниците в изследването се разграничават от тези изводи, това не пречи и до днес именно то да е в основата на отказа на стотици родители да ваксинират децата си.

Ученият е убеден, че проучването, което обхваща огромен брой деца, така и на неговата прецизност, ще помогнат на хората да имат повече доверие във ваксините. Д-р Андерс Хвиид изразява надеждата си, че след техния труд родителите няма да се притесняват и ще ваксинират децата си.

Подобно е мнението и на други учени, които смятат, че датското проучване дава нови и много сериозни доказателства за безопасността на ваксините.

Проучването на екипа е финансирано от датското министерство на здравеопазването и фондация „Ново Нордикс“, която е част от едноименната фармацевтична компания.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: annals.org
Снимка: patientcareonline.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛеченияСоциални грижиЗдравни проблемиВидеоХранене при...ИнтервютаЛюбопитноБотаникаЛайфстайлСнимкиАнкетиЗдравни съветиАлт. медицинаТестове