Начало Здравна медиа Здравни новини Антипсихотичните лекарства повишават риска от диабет 2

Антипсихотичните лекарства повишават риска от диабет 2

Антипсихотичните лекарства повишават риска от диабет 2 - изображение

Антипсихотичните лекарства, които се предписват при шизофрения, повишават риска от диабет 2, заедно с други рискови фактори като неправилен режим на хранене и недостатъчна физическа активност. 

Дори обаче те да бъдат преодолени, рискът от развитие на диабет при шизофрениците остава висок, показаха данни от ново изследване.

Учени припомнят, че за първи път връзката между шизофрения и диабет от втори тип е била направена още през 19 век, много преди създаването на антипсихотичните лекарства.

Според специалистите е възможно стресът, който се асоциира с развитието на заболяването, и при който се наблюдават повишени нива на кортизола, също да дава своя пагубен принос за увеличаване на риска от диабет.

Приблизително 1% от хората развиват в някакъв момент от живота си шизофрения. Тя е тежко и хронично психично заболяване. Името на болестта е с гръцки произход и означава раздвояване на личността. Обикновено шизофренията се развива в юношеска и млада възраст, в повечето случаи във второто или третото десетилетие на живота.

Снимка: solupharm.co.ke

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияСнимкиНовиниЛайфстайлИсторияХранене при...ЛеченияЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиАнкетиБотаникаИнтервютаТестовеДиетиХрани и ястияОрганизацииСпортЗаведенияМедицински изследванияКлинични пътекиЗдравни проблемиСпециалистиАлтернативна медицинаПроизводители