Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха 50 нови гена, свързани с шизофренията

Откриха 50 нови гена, свързани с шизофренията

Откриха 50 нови гена, свързани с шизофренията - изображение

Откриха 50 нови гена, които увеличават риска от развитие на шизофрения. Заслугата е на учени от университета в Кардиф, Великобритания.

Проучването изследва генетичните данни на 100 000 души, от които 40 000 са с диагноза шизофрения.

Някои от гените, идентифицирани като увеличаващ се риск за шизофрения, преди това са били свързани с други неврологични разстройства включително аутизъм и умствена недостатъчност.

Значимо, но и неочаквано е и още едно откритие. Учените установяват, че гените, носещи риск от шизофрения, играят важна роля за нормалното развитие и не притежават вредни мутации.

Майк Оуен, който е един от изследователите, е категоричен, че тези констатации са важна стъпка по пътя към нови видове лечение, но и ще бъдат от решаващо значение за появата на нови лекарства.

Откритието дава шанс на изследователите и да ограничат търсенето на механизмите на разстройството, тъй като тези гени, които биват определяни като „загуба на функционална нетолерантност“, са само 15% от всички, които образуват човешкия геном.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: newsru.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноПсихологияНовиниСнимкиИсторияЛайфстайлХранене при...ЛеченияСоциални грижиАнкетиБотаникаНаправления в медицинатаИзследванияНормативни актове