Начало Здравна медиа Здравни новини Проблемният сън е свързан генетично със синдрома на "неспокойните крака", шизофренията и затлъстяването

Проблемният сън е свързан генетично със синдрома на "неспокойните крака", шизофренията и затлъстяването

Проблемният сън е свързан генетично със синдрома на "неспокойните крака", шизофренията и затлъстяването - изображение

Проблемният сън има генетични връзки със затлъстяването, синдрома на "неспокойните крака" и шизофренията, информират специалисти от Massachusetts General Hospital (MGH) в Бостън и университета "Манчестър" във Великобритания.

Хроничното нарушение на съня, свързано с редица заболявания, психични разтройства, дори преждевременна смърт, е глобален здравословен проблем, който засяга около 30% от възрастните хора.

В свое изследване учените са доказали, че както нездравословният начин на живот и околната среда оказват влияние, то и генетичните връзки и наследственост оказват влияние на съня и безпокойството. Затова идентифицирането на тези генетични връзки могат да помогнат в лечението на неспокоен сън.

За проучването специалистите са анализирали здравните данни и генетични връзки на участници от Британската банка (The UK Biobank), която проследява повече от половин милион души и произвежда генетични данни от преди две години на участниците. Учените са анализирали повече от 112 500 души, за да установят връзка между променливите ( безсъние, продължителност сън и прекомерна сънливост) и здравето и живота на участниците.

Установени са за първи път връзки между генома, свързани с нарушението на съня и нови връзки между затлъстяването, синдрома на "неспокойните крака", шизофренията.

Най-силната генетична връзка при безсъние е в ген, свързан със синдрома на "неспокойните крака". Това е разтройство на нервната система, при което човек има непреодолимо желание на движи краката си и то предимно през нощта.

Учените поясняват, че безсънието при жените е различно от това при мъжете. Те са установили още, че по-продължителният сън повишава риска от шизофрения, а прекомерната сънливост през деня води до затлъстяване.

Специалистите допълват, че нарушението на съня може да доведе до тежка депресия и нарушен глюкозен метаболизъм.

"Отдавна се наблюдават връзките между нарушенията на съня и условията в епидемиологичните проучвания. Но за първи път тези биологични връзки са идентифицирани на молекулно ниво", коментира Д-р Мартин К. Рутър, старши лектор в кардиометаболитни медицина в Манчестър.

"Предстоят още изследвания и тази констатация трябва да бъде проучена допълнително, но вярваме, че това са важни стъпки в разбирането на биологията на съня“, допълва Риша Саксена, старши автор на изследването.

Изследването е публикувано в Nature Genetics.

Снимка: lynchcancers.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниСнимкиПсихологияИсторияХранене при...ЛайфстайлЛеченияСоциални грижиЗдравни съветиАнкетиБотаникаМедицински изследванияСпециалистиКлинични пътекиДиетиТестовеИнтервютаАлтернативна медицинаЗаболявания (МКБ)СпортОрганизацииЗдравни проблемиЗаведения