Начало Здравна медиа Здравни новини Над 70 000 души в страната страдат от шизофрения

Над 70 000 души в страната страдат от шизофрения

Над 70 000 души в страната страдат от шизофрения - изображение

Над 70 000 души в България страдат от шизофрения. Това стана ясно в Световния ден за борба със заболяването Паркинсон.

Според водещи психиатри в България тези две заболявания изискват дългосрочна грижа, която не се осъществява на практика.

От появата на шизофрения до първата консултация със специалист минават около две – три години. След оказана помощ в лечебно заведение и при връщане в общността, хората с шизофрения се нуждаят от допълнително обгрижване, което в много от случаите липсва.

Според статистиката само за изминалата година през клиниката по психиатрия в Александровската болница са потърсили помощ над 1 200 пациента, сред които 40% с диагноза шизофрения. Професор Вихра Миланова посочва, че няма увеличение на болните – приблизително 1% от населението. По тревожно е, че повечето от тях са на възраст до 30 години и живота им става все по-сложен, защото те са белязани. Те не се приемат от обществото като всички останали.

Шизофренията е хронично и психично заболяване, което обикновено протича в тежка форма. Основно се изразява в раздвояване на личността. Диагностицира се средно сред хора на възраст между 17 и 35 години, като е с еднаква честота се проявява и при мъже и при жени. Доста от заболелите се инвалидизират и не успяват да се задържат на работното място. За проявата на шизофрения са отговорни обикновено нарушенията в повече от един гени. Важна част от развитието на заболяването се отдава на невротрансмитерите серотонин, допамин и глутамин.
Шизофренията се характеризира с няколко вида, но преди да се постави диагноза се изключват заболявания, предизвикващи промени в поведението и се назначават редица изследвания.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: GRReporter

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияНовиниСнимкиИсторияХранене при...ЛайфстайлЛюбопитноЛеченияСоциални грижиЗдравни съветиАнкетиБотаника