Начало Здравна медиа Здравни новини Бебе с маймунски гръб беше оперирано успешно в Пловдив

Бебе с маймунски гръб беше оперирано успешно в Пловдив

Бебе с маймунски гръб беше оперирано успешно в Пловдив - изображение

В УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив беше оперирано успешно 12 месечно дете с рядка аномалия. Момиченцето се е родило с огромен невус на гърба, т. нар. маймунски гръб.

"Това представлява образувание на тялото, което е покрито с дебели черни косми, такива, каквито имат маймуните. То е обхванало голяма дълбочина от кожата. Аномалията е генетична. Тя не може да се види с видеозон по време на бременността", обясни проф. д-р Пенка Стефанова, началник по детска хирургия.

Председателят на Световната здравна организация по детска хирургия проф. д-р Девендра Гупта е препоръчал невусът да се отстранява поетапно. Момиченцето е консултирано и със специалисти от Франция и Европа. Всички са категорични, че интервенция може да се направи, но на няколко етапа. Във всеки етап ще се отстранява определена част от формацията. При заздравяване на изрязания участък се прави следваща операция.

Френските медици не са приели варианта за свободна пластика с присаждане на кожа на определените части на гърба, взета от други места на тялото. В този случай детето е щяло да се окаже с две отворени рани на тялото.

Поставянето на експандер за разширяване на кожата също е отпадало като вариант, защото момиченцето е трябвало да търпи болка и да не спи по гръб, което е трудно обяснимо и приложимо за малки деца.

Първата операция е преминала успешно. На 12 месечното дете му предстои дълго лечение и още четири операции.

Според проф. Стефанова момиченцето има 100% шанс да се възстанови напълно.

Снимка: Prensa Libre

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниКлинични пътекиОрганизацииЛайфстайлЛюбопитноМедицински изследванияХранене при...СпециалистиИсторияПсихологияЛеченияСнимкиИнтервютаЗдравни съветиНормативни актовеЗаведенияСпортРецептиАнкетиАлтернативна медицинаСоциални грижиОбразованиеБотаника