Начало Здравна медиа Здравни новини Бедността съкращава живота с 2 години

Бедността съкращава живота с 2 години

Бедността съкращава живота с 2 години - изображение

При хората, които са в дъното на социалната стълба, рискът бедността да съкрати живота им с над две години, е изключително висок, предупреждава ново изследване, публикувано в медицинското списание "The Lancet". Публикацията алармира още, че пушачите са застрашени от това да живеят с приблизително 5 години по-малко.

Изследването е проведено сред 1,7 млн. души. Изводите от него са крайно мрачни: бедността има същия разрушителен ефект върху здравето като тютюнопушенето и липсата на физическа активност. 

Ниският социален статус отнема близо 25 месеца живот при средна продължителност на живота, а тежкото пиянство го съкращава с до 6 месеца. Затлъстяването отнема от живота цели 8 месеца.

Изследователите посочват още, че 1/3 от населението на България, Румъния, Гърция, Латвия и Унгария живее в риск от бедност и социално изключване, а в половината от страните-членки на Европейския съюз най-малко едно на всеки три деца живее в бедност.

Снимка: Non Sprecare

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниСоциални грижиЛюбопитноАнкетиСнимкиЗдравни съветиПсихологияДиетиСъставкиИсторияЛеченияХранене при...Спорт