Начало Здравна медиа Здравни новини Безплатната терапия за високо кръвно, обещана от Здравното мистерство, ще се отнася само за едно лекарство

Безплатната терапия за високо кръвно, обещана от Здравното мистерство, ще се отнася само за едно лекарство

Безплатната терапия за високо кръвно, обещана от Здравното мистерство, ще се отнася само за едно лекарство - изображение

Безплатната терапия за високо кръвно, обещана от здравните власти на 200 хиляди българи, ще се отнася само за едно лекарство и според Българския лекарски съюз промяната в наредбите е с положителен знак за много малко пациенти, а за повечето ще създаде нови проблеми.

Според лекарската организация заради т.нар. "изключващи критерии" пациентите с някои сърдечни заболявания няма да могат да получават лекарствата си безплатно и ще се наложи да преминат през допълнителни бюрократични процедури, само за да запазят стария начин на получаване на медикаментите (с доплащане).

От друга страна 100 процента платени от НЗОК са само няколко от лекарствата, което означава, че хората, използващи всички останали, ще трябва сами да си ги плащат или да сменят терапията. От месец януари най-евтиното лекарство в групата се поема изцяло от Здравната каса - става въпрос само за монопродуктите, т.е. продуктите с едно активно вещество.

Според здравния министър в оставка д-р Петър Москов няма никакъв проблем в новите разпоредби за лекарствата за есенциална хипертония.

"Ако някой иска точно определен медикамент с различна опаковка, той е свободен да си го доплаща, свободен е също така да си го поръча и със златна опаковка", каза още Москов, цитиран от Дарик.

Снимка: HeadInsider

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиАнкетиЗдравни съветиНормативни актовеОрганизацииПроизводителиИсторияЛеченияАптекиРецептиЛайфстайлОткритияКлинични пътекиСоциални грижиНаправления в медицинатаСпециалистиАлтернативна медицинаТестовеГеографияХранене при...ПсихологияМедицински изследванияЗдравни проблемиБотаника