Бобени кълнове са вероятният източник на Ешерихия коли
Кълновете са били отгледани във ферма в северната германска провинция Долна Саксония.
Говорител на министерството на земеделието на провинция Долна Саксония, че е издадено предупреждение към хората да не ядат кълновете, които често се употребяват като съставка на салати.
Резултатите от официалните тестове все още не са доказали със сигурност, че източникът на бактерията са отглежданите в Долна Саксония бобени кълнове, но всички признаци сочат към тях, отбеляза говорителят.Той добави, че много ресторанти, където хора са се хранили преди да се разболеят, неотдавна са получили доставки от бобени кълнове. Засега обаче вероятно няма да се отмени предупреждението да не се ядат домати, краставици, салати и марули.
Сигурни резултати ще има най-рано утре, но земеделският министър на провинцията Герт Линдеман заяви, че всички хора, които са се разболели са се хранили в ресторанти, които са получили кълновете от един и същи доставчик от окръг Юлзен.
Земеделското министерство препоръча засега да се избягва ядене на всякакви видове кълнове.
Смъртоносният щам на бактерията Ешерихия коли се прилепва към стените на червата, където отделя токсини. Това понякога води до тежки кървави диарии и бъбречни нарушения. Някои пациенти са приети в интензивни отделения и получават диализа.
При посещение в болница в Хамбург германският министър на здравеопазването Даниел Бар отказа да коментира предположението, че болестта се предава чрез бобени кълнове.
Европейската референтна лаборатория за Ешерихия коли в Рим заяви, че анализите не позволяват да бъде хвърлена вината върху конкретни зеленчуци, но германските санитарни власти продължават да препоръчват да се избягва консумиране на сурови зеленчуци, без значение с какъв произход.
Коментари към Бобени кълнове са вероятният източник на Ешерихия коли