Начало Здравна медиа Здравни новини Борбата с тютюнопушенето трябва да стане обществена и държавна задача

Борбата с тютюнопушенето трябва да стане обществена и държавна задача

Борбата с тютюнопушенето трябва да стане обществена и държавна задача - изображение

Днес е Световният ден без тютюнев дим, като тазгодишното мото е "Тютюнът – заплаха за развитието“. Всяка година цигарите убиват над 7 милиона души, отделно 1,4 трилиона щатски долари се харчат за лекуване на последствията от тях и загубата на производителност.

Доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести, казва, че в нашата страна са много лоши показателите по отношение на здравословната ситуация и при възрастните, и при децата. Световният опит показва, че в държави, преминаващи през труден преход, тютюнопушенето се явява като отдушник на проблемите и се засилва потреблението. Което пък от своя страна води до здравословни и финансови неприятности.

За да се вземат мерки, трябва да се възприеме борбата със зависимостта от цигарите като обществена и държавна задача, смятат специалистите. Необходимо е предприемането на мерки, които да действат ефективно в ограничаването на тютюнопушенето сред младите и изобщо сред населението.

Сухата статистика сочи, че при 16% от незаразните болести пушенето е причина за възникването им. Тютюневите отпадъци съдържат канцерогени и над 7000 токсични химикала. Угарките са 30-40% от боклуците, събирани по плажовете и населените места. Бедните домакинства дават близо 10 на сто от доходите си за цигари, което означава, че се отделят много по-малко средства за здравеопазване, образование и храна.

В Рамковата конвенция на Световната здравна организация е вписано, че до 2030 г. целта е да се намали с една трета преждевременната смърт от сърдечносъдови и белодробни заболявания, диабет, рак и други болести, които тютюнопушенето причинява.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: huffingtonpost.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЗдравни съветиИсторияСоциални грижиПсихологияЛеченияСтатистически проучванияЛайфстайлТестовеАнкетиАлтернативна медицинаПроизводителиБотаникаХранене при...РецептиНормативни актове