Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата 5 вреди от честото консумиране на чесън

5 вреди от честото консумиране на чесън

5 вреди от честото консумиране на чесън - изображение

Чесънът колкото е полезен, толкова и отричан в света.

В древната индийска система на медицината "Аюрведа" категорично не се препоръчва консумирането на чесън. Счита се, че той е най-токсичното тревисто растение и е изключително непригодно за консумиране от човек. Чесънът съдържа мощен антибактериален агент – алицин, способен да унищожава различни патогенни микроорганизми. От една страна това е добре, но съществуват и редица влошаващи ефекти, доказани научно, които оказват негативно влияние на организма.

Запознайте се с 5 вреди от честото консумиране на чесън!

1. Чесънът вреди на мозъка. Според някои научни изследвания честата консумация на чесън води до увреждане на мозъчните клетки. Вредата и токсичността от зеленчука се дължи на сулфон-хидроксилни йони, които проникват през хемато-енцефалическата бариера и действа като вид специфична отрова за клетките на главния мозък.

Съществуват данни от 1950-та година, където се посочва, че чесънът не се препоръчва за консумиране от пилоти преди полет, защото съкращава три пъти реакциите на пилота. Токсините в чесъна дехронизират мозъчните вълни.

2. Уврежда стомашно-чревния тракт. Честото консумиране на чесън предизвиква неприятна миризма на устната кухина, киселини, газове, гадене, неприятна миризма на тялото и потта.
По данни на WebMD суровият чесън може да предизвика дразнене и увреждане на лигавицата и стените на червата, което в някои случаи може да доведе до перфорация. Хора с язви на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит и други подобни заболявания е редно да избягват консумирането на чесън.

чесън

3. Чесънът може да бъде причина за ботулизъм. Ботулизма е заболяване, дължащо се на токсико-инфекция от ботулинов токсин. Той се развива много добре в суровия чесън, потопен в масло на топло място. Не се препоръчва консумирането на пресен чесън в мазнина на стайна температура.

4. Чесънът засилва кръвотечението. Пресният чесън има антитромбоцитни свойства, което представлява риск при пациенти, приемащи медикаменти за разреждане на кръвта. Той може да влоши кървенето и да понижи кръвното налягане. Изключва се консумирането на чесън поне седмица преди планова операция.

5. Вреден е за кожата. При контакт с млян чесън или чеснов сок върху чувствителна кожа може да предизвика парене, дразнене или сърбеж. Особено внимателни трябва да са хората с доказана алергия към чесъна външно и вътрешно.

Вредите от чесъна могат да се изброят пръсти и то за конкретни случаи, докато ползите от консумирането му са множество за здравето на организма. Човек е добре да се съобразява с препоръките на специалистите, да подбира храната, която консумира и да намери своя начин на здравословен и балансиран живот.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Calendario Chiquito, terawarner.com
Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниХранене при...Нормативни актовеРецептиЛеченияИсторияХрани и ястияСнимкиДиетиБотаника