Начало Здравна медиа Здравни новини Броят на онкохематологичните пациенти е по-висок в сравнение с 80-те и 90-те години

Броят на онкохематологичните пациенти е по-висок в сравнение с 80-те и 90-те години

Броят на онкохематологичните пациенти е по-висок в сравнение с 80-те и 90-те години - изображение

Заболяванията на лимфната система се повишават в сравнение с 80-те и 90-те години. У нас всяка година има между 10% и 15% повече нови случаи. Мнението е на проф. д-р Стефан Горанов, консултант по хематология в МБАЛ „Централ Хоспитал“.

Специалистът е категоричен обаче, че модерните средства за лечение са спомогнали значително за по-дългото време на живот след поставянето на диагнозата. Новите медикаменти се появяват на пазара десетократно по-бързо. Професорът определя страната ни като „оазис за съвременните лекарства“. Количеството на лекарства молекули е такова, че ни поставя на равно с държавите в Западна Европа. Проблемът у нас е свързан с ограничените финансови ресурси.

Последното десетилетие има сериозен напредък и що се отнася до качеството на лечението. Благодарение именно на новите лекарствени средства и терапии сега се удължават както периодите без рецидиви, така и живота на болните, но и времето до новото лечение е много по-продължително.

Проф. Горанов определя и една от целите пред медиците. Тя е свързана с факта, че лекуваните с модерните средства, чиято продължителност на живот е висока, са по-малко в сравнение с пациентите, лекувани със старите продукти. Затова и от особено значение е оценката за новите препарати. Според специалиста това ще промени начина на реимбурсиране и ще въведе заплащане за реалните резултати от прилагането на иновативните лекарствени технологии. Системата не бива да ограничава парите за онкохематологичните медикаменти, но плащането трябва да се осъществява при доказани и конкретни резултати.

Проф. Горанов насочва вниманието и към проблема за диагностицирането на мултипления миелом. Заболяването атакува прешлените и кости, често се среща при възрастни над 60 години и в 70% от случаите първата диагноза е за остеопороза и шипове. „Това е коварството на болестта и затова колегите трябва да са внимателни при поставянето на диагноза“, казва специалистът и допълва, че това заболяване е едно от най-добре контролираните в последните години. Причината е, че съществуват лекарства, които са изключително ефективни, но и вече е налице възможността за стволово-клетъчна трансплантация.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: PR Golden Crown

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЛюбопитноКлинични пътекиАлт. медицинаЛечения