Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Канелата убива туморните клетки при мултиплен миелом

Канелата убива туморните клетки при мултиплен миелом

Канелата убива туморните клетки при мултиплен миелом - изображение

Изследователи откриха още едно полезно свойство на канелата, а именно, че може да помага при лечението на някои видове рак. Проучване, публикувано в Journal of Herbal Medicine, установи, че подправката има способността да модифицира растежа и да убива туморните клетки при онкохематологично заболяване.

Мултипленият миелом е вид рак на кръвта. Той не се среща толкова рядко, колкото други видове рак, опасно заболяване е, при което само 50,7% от заболелите от него остават живи 5 години след поставянето на диагнозата.

Авторите на изследването разглеждали канелата като възможно алтернативно лечение на миелом. Антивъзпалителните й свойства са добре известни и затова учените искали да разберат дали подправката има антипролиферативни (възпрепятстват размножаването) и антиангиогенни качества (потиска развитието на туморните клетки).

Специалистите използвали човешка миеломна клетъчна линия RPMI 8226 и я третирали с екстракт от канелен прах. Учените открили, че при концентрация от 72 микрограма на милилитър канелата потиска скоростта на клетъчния растеж в лекуваните ракови клетки с 50% в сравнение с нетретираните контроли.
Също така екстрактът възпрепятства образуването на нови кръвоносни съдове, което може да увеличи способността на туморните клетки да се разпространяват или метастазират. Праховият екстракт води до фрагментация на ДНК на раковата клетка и по този начин провокира апоптоза или клетъчна смърт.

Изследователите наблюдавали 24, 48 и 72 часа човешката миеломна клетъчна линия след лечението и открили, че ефектите на подправката са зависими от времето. ДНК фрагментацията е най-висока при 72-часовия отрязък в сравнение с 24- или 48-часовите.

Заключението на специалистите е, че канелата може да служи като противораково билково лекарство заради способността му да потиска ангиогенезата, да предотвратява възпалението и да индуцира апоптоза в туморните миеломни клетки.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛеченияИзследванияРецептиЗдравни съветиСпортАлт. медицинаЛайфстайлДиетиБотаника