Начало Здравна медиа Здравни новини България отбелязва Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка

България отбелязва Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка

България отбелязва Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка - изображение

България отбелязва Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка (РМШ). 

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка нашата страна принадлежи към групата от 87 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Програмата осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар.

Ракът на маточната шийка е второто по честота онкологично заболяване сред жените под 44 години в световен мащаб. На всеки 2 минути в света една жена умира от заболяването. В Европа смъртните случаи са на всеки 18 минути, а в България ежедневно една жена умира от рак на маточната шийка.

По данни на Българския национален раков регистър всяка година в България се разболяват около 1100 жени. В световен мащаб годишно се диагностицират над 530 000 нови случая и според специалистите, ако няма сериозни усилия, насочени към предотвратяването на РМШ, тази цифра би достигнала 1 милион нови случая на година през 2050 г
 
През месец март 2016 списание Critical Reviews in Oncology/Hematology публикува анализ на 10-годишния опит с ваксинопрафилактика срещу рак на маточната шийка. В него са представени резултатите от ефикасността и безопасността на дву- и четиривалентната ваксина при близо 70 000 жени между 15 и 26 годишна възраст. Ефективността е между 90% и 100%, най-честите оплаквания са свързани със самото приложение на ваксината – болка, оток, зачервяване.

Снимка: Paidorama.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниЛюбопитноИсторияАлтернативна медицина