Начало Здравна медиа Здравни новини Най-добрата превенция срещу рака на шийката на матката е ваксинацията

Най-добрата превенция срещу рака на шийката на матката е ваксинацията

Най-добрата превенция срещу рака на шийката на матката е ваксинацията - изображение

Инициативата на фармацевтичната компания MSD, посветена на имунотерапията продължава. Основната й цел е да бъде предоставена актуална информация както за лечението на онкологичните и инфекциозни болести, така и за съвременните имунотерапии и новостите около тях.

Поредното събитие от инициативата беше посветено на секса и възрастта и митовете и истините за тях.

Проф. Стефан Ковачев, който оглавява Клиниката по обща и онкологична гинекология във ВМА, представи най-новите данни за болестите, които биват причинявани от човешкия папиломен вирус (HPV).

Тревожна е информацията, че ракът на маточната шийка е второто онкозаболяване, което се среща най-често при жените между 15 и 59 години и от него всеки ден у нас умира по една жена. За една година случаите на този рак са 1254 и почти всички са резултат от HPV вируса, каза още проф. Ковачев. Той подчерта, че този вирус е най-често срещаната инфекция, която се предава по полов път.

Специалистът насочи вниманието и към профилактиката и беше категоричен, че няма по-добър начин за предпазване от ваксинацията. Тя е добре да се направи преди момчетата и момичетата да са започнали полов живот. Ваксината срещу човешкия папиломен вирус има изключително траен и до 100% ефект за период от 10 години. В същото време тази ваксина защитава и от други видове рак и генитални заболявания.

За връзката между човешкия папиломен вирус и болестите, които се предават говори и известният сексолог доц. Румен Бостанджиев, който от своя страна насочи вниманието към подобряването на здравната и на сексуална култура на българите.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: prplay.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаЛеченияАнкетиСоциални грижиВидеоЗдравни съветиТестовеЛайфстайл