Начало Здравна медиа Здравни новини Български специалисти извършиха иновативна операция за подмяна на ребро

Български специалисти извършиха иновативна операция за подмяна на ребро

Български специалисти извършиха иновативна операция за подмяна на ребро - изображение

Иновативна за територията на страната и за света операция извършиха български лекари. Образни диагностици и гръдни хирурзи от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда изработиха и замениха пето дясно ребро на 35-годишен пациент с принтиран имплант.

Ивайло Йосифов бил с прогресираща деформация на реброто, като при рентгеновите изследвания се установява, че има костно образувание с неизяснен произход. Резултатът от хистологията показва доброкачествена фиброзна дисплазия. Специалистите са на мнение, че трябва да се премине към отстраняване поради риск от бъдещи усложнения, изразяващи се в затруднения в дишането и евентуален злокачествен растеж.

Началникът на Гръдното отделение в болницата доц. Цветан Минчев се наема с прилагането на иновативния метод, при който новото ребро трябва да се изработи от синтетичен кополимерен материал, съвместим с организма на пациента. Дигиталният модел е направен от екипа на проф. Галина Кирова от Клиниката по образна диагностика, който изготвя необходимия файл за триизмерното принтиране. Имплантът се изработва в нашата страна на специализиран професионален 3D принтер с точност до 90 микрона.

изкуствено ребро

Материалът, от който е направено изкуственото ребро, е одобрен от Американската агенция по храните и лекарствата. Операцията по заместване на премахнатата част се извършва за първи път в България, а в света са известни подобни няколко случая, но с друг материал и само в областта на лицево-челюстното разположение.

По думите на доц. Минчев става въпрос за нова епоха в реконструкцията на гръдната стена при пациенти с образувания, изискващи премахване на костно-хрущялни структури. Чрез приложения метод се постига изключително точно анатомично възстановяване, а използваният материал е с доказана тъканна съвместимост. Досега това е било проблем при подобни случаи.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: tokudabolnica.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпортИзследванияЗдравни съветиСпециалистиНовиниХранене при...СнимкиПсихологияЛеченияИсторияЛюбопитноКлинични пътекиИнтервютаЗаведенияНормативни актовеАнкетиЛайфстайл