Начало Здравна медиа Здравни новини Български хирурзи оперираха по нова технология гръбнака на млада жена

Български хирурзи оперираха по нова технология гръбнака на млада жена

Български хирурзи оперираха по нова технология гръбнака на млада жена - изображение

Български специалисти използваха нова технология при операцията на гръбнака на 28-годишна жена. Под наставленията на германския лекар Франсис Килиан от болница „Св. Йосиф“ в Кобленц те стабилизират гръбначния й стълб чрез разработена в Швейцария система, позволяваща с малко инструменти да се постигне този резултат.

Младата жена изпитвала изтръпвания в крайниците и продължителна болка в гръбнака след раждането на детето си. Когато отива на преглед, разбира, че от години има счупен прешлен. Необходимо е да й бъде направена операция, за да може да живее нормално. Проф. Килиан пристига специално заради интервенцията и за да консултира своите български колеги.

Чрез прилагането на новата технология се намалява риска за пациента, а и времето на провеждане на операцията. Вместо за 3-4 часа интервенцията продължила 2 ч. Германският специалист твърди, че през последните 20 години нашата страна е напреднала изключително много в областта на медицината и равнището на операциите е близко до тези в Германия.

Преди 15-20 г. в България интервенциите на гръбначния стълб са били много тежки, докато сега те се правят с минимална хирургична намеса. Пациентите се възстановяват бързо, за няколко дни, а чрез прилагането на новата технология, както в случая с 28-годишната Евгения Василева, операцията преминава още по-леко.

Проф. Килиан е емоционално свързан с нашата страна, тъй като самият той е роден в София, но когато е 17-годишен, заедно със семейството си заминава за Германия.

Лекарите твърдят, че след интервенцията младата жена ще бъде добре още в първите дни и болката и изтръпванията, които преди е усещала, ще са значително по-малко. Едно денонощие след операцията тя вече ходи.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: nova.bg
Снимка: baxter.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛюбопитноХранене при...НовиниСпортСнимкиАлт. медицинаИзследванияИсторияКлинични пътекиИнтервютаЛеченияПсихологияСпециалистиНормативни актовеЗаведенияАнкетиЛайфстайл