Начало Здравна медиа Здравни новини Бърз кръвен тест открива чернодробно заболяване в ранна фаза

Бърз кръвен тест открива чернодробно заболяване в ранна фаза

Бърз кръвен тест открива чернодробно заболяване в ранна фаза - изображение

Екип от учени от Лондонския университет и този в Масачузетс разработили бърз и сигурен кръвен тест, чрез който може да се открие увреждане на черния дроб преди появата на симптоми. Специалистите твърдят, че тестът може да е много полезен при ранното диагностициране на чернодробно заболяване, тъй като разграничава пробите, взети от здрави индивиди и тези с различна степен на увреждане на органа.

Чрез новия метод може да се установи чернодробна фиброза, която е първият етап на признаците, водещи до фатални поражения. Анализът на кръвта трае само 30-45 минути и новото при него е проектираният от учените сензор. Той използва големи молекули, наречени полимери, които са покрити с флуоросцентни багрила. Те от своя страна се свързват с кръвните протеини въз основа на техните химични свойства. Багрилата променят своите цвят и яркост, което води до различен модел на флуоресценция в зависимост от белтъчния състав на кръвната проба.

Изследователите от Лондонския университет тествали сензора чрез сравняване на резултатите от малки кръвни проби, равняващи се на взети от пръст. Доброволците, от които взели, наброявали 65 души и били разделени в три групи – здрави пациенти, с фиброза в ранен стадий и с фиброза в късен стадий.
Учените открили, че сензорът може да идентифицира различни модели на протеинови нива в кръвния серум на хората и от трите групи. „Сравнявайки различните проби, той разпознава отпечатъка от увреждане на черния дроб, без да разчита на известни маркери на болестта“, казва д-р Уилям Певелер.

Това е първият случай, когато този подход се прилага при кръвни проби с цел да се открие чернодробно заболяване. Тестът може да разграничи фибротични от здрави проби в 80% от случаите. Резултатът може да се сравни със стандартния праг при клинично изследване, при което се използва широко познат показател, сравним със съществуващите методи за диагностициране и мониториране на фиброзата.

Специалистите се опитват да пригодят метода към вида на лабораторен тест към устройство за диагностика и мониторинг, което да се използва в операции. Вероятно ще отнеме години, но след време може да се превърне в технология, която да помогне на милиони хора да имат достъп до по-ранна грижа, чрез която да се предотвратява фатално заболяване на черния дроб.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: medicalrepublic.com.au

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ТестовеЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиНовиниСпортЛюбопитноАнкетиИсторияДиетиИзследванияХранене при...ПатологияРецептиАлт. медицинаФизиологияОрганизацииКлинични пътекиСъставкиБотаникаЛечения