Начало Здравна медиа Здравни новини Тримесечните бюджети предизвикаха вълна от недоволство

Тримесечните бюджети предизвикаха вълна от недоволство

Тримесечните бюджети предизвикаха вълна от недоволство - изображение

Бюджетите на болниците се очертава да се коригират през юни месец. Това съобщи подуправителя на НЗОК Димитър Петров след среща между ръководството на касата с представители на държавни, общински и частни болници и с ръководството на БЛС.

Димитър Петров поясни, че болниците работят с 3-месечни бюджети от 1 април и могат да изразходват до 3% повече от предвиденото. Тази възможност може да се ползва за всеки месец от тримесечието. Според него ако тези проценти не бъдат използвани през първите два месеца от тримесечието, то през третия ще могат да се ползват до 9%.

От НЗОК признаха, че след въвеждането на тримесечните бюджети на болниците се образува вълна от недоволство. Някои здравни заведения обявиха, че могат да стигнат до фалит, защото ще преустановят работа с касата.

Предстои проверка по Районните здравноосигурителни каси, за да се установи къде и дали има излишък на средства. При установяване на такъв, той ще бъде преразпределен по други каси, където е регистриран недостиг.

Председателят на БЛС Венцислав Грозев уточни, че този въпрос отново ще бъде поставен пред ръководството на касата на следващата среща, защото има здравни заведения, в които средствата не достигат и дори след използването на повече от 3%.

БЛС ще изиска от новия състав на Надзорния съвет на НЗОК да намери решение за осигуряването на средства за заплащане на надлимитната дейност на здравните заведения в периода април – ноември 2016 г., която е на стойност близо 19 милиона лева.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Blagoevgrad-News


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлИсторияЗаведенияСнимкиКомпании и организацииОрганизацииИнтервютаЗдравни съветиСоциални грижиКлинични пътекиАптекиСпециалистиАнкетиЛечения