Начало Здравна медиа Здравни новини Бюджетите на болниците вероятно ще бъдат коригирани следващия месец

Бюджетите на болниците вероятно ще бъдат коригирани следващия месец

Бюджетите на болниците вероятно ще бъдат коригирани следващия месец - изображение

На среща между ръководството на НЗОК, БЛС и представители на държавни, общински и частни болници подуправителят на Касата Димитър Петров обяви, че следващия месец вероятно ще бъдат коригирани бюджетите на лечебните заведения. Очакват се и проверки в РЗОК, които ще установяват в кои от тях са останали излишни средства. Ако има такива, те ще бъдат пренасочвани към онези районни здравни каси, в които са изчерпани или не достигат парите.

Ще има и следваща среща, на която темата за бюджетите отново ще бъде поставена на дневен ред, обяви председателят на БЛС Венцислав Грозев. Това се налага, защото дори с 3% допълнителни средства, които отпусна Здравната каса за всеки месец, някои болници не могат да покрият разходите си.

Подуправителят на НЗОК каза, че от 1 април лечебните заведения работят по схемата с тримесечните бюджети и с увеличените възможности, които им дават тези 3%. Според г-н Петров, ако здравните заведения не изразходят през първите два месеца допълнителните средства, през третия могат да разполагат с 9 на сто.

Не е ясно откъде Здравната каса ще намери пари, за да плати на болниците близо 19 милиона лева, на колкото възлиза надлимитната дейност, осъществена от тях през периода април - ноември 2016 г. Това ще е другият въпрос, по който БЛС ще иска яснота от Надзорния съвет на Здравната каса.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: wisegeek.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиАнкетиТестовеИсторияЗаведенияОрганизацииКомпании и организацииИнтервютаСнимкиКлинични пътекиЗдравни съветиАптекиЛеченияСпециалисти