Начало Здравна медиа Здравни новини Здравната каса ще продължи да плаща по 2 лв. на аптеките

Здравната каса ще продължи да плаща по 2 лв. на аптеките

Здравната каса ще продължи да плаща по 2 лв. на аптеките - изображение

НЗОК ще продължи да изплаща на аптеките по два лева за обработката на протоколите за скъпоструващите медикаменти. От здравното министерство отмениха текстовете от проектонаредбата, според които тази практика трябваше да бъде прекратена.

Направиха го само ден след като надзорният съвет на касата подкрепи идеята и след среща между здравния министър и Жени Начева с неправителствени организации и с председателя на УС на фармацевтичния съюз. Проф. Илко Гетов определи идеята като глупава и беше категоричен, че ще създаде проблеми за хората. Както проф. Гетов, така и председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев заподозряха опит да бъдат обслужени корпоративни интереси.

Това е поредният случай, в който управляващите реагират почти светкавично и се отказват от предложение. Острата реакция и страхът от протести и напрежение е най-вероятно в основата на премахването на текста от проектонаредбата, която ще бъде публикувана за обществено обсъждане.

Дискусиите по темата ще продължат след празниците.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: topsante.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиНормативни актовеТестовеСнимкиИсторияАптекиЛайфстайлСтатистически проучванияСпециалистиОрганизацииЛюбопитно