Начало Здравна медиа Здравни новини Важна част от лечението на болни от МС са кинезитерапията и психологическата подкрепа

Важна част от лечението на болни от МС са кинезитерапията и психологическата подкрепа

Важна част от лечението на болни от МС са кинезитерапията и психологическата подкрепа - изображение

От голямо значение за болните от множествена склероза (МС) са психологическата подкрепа и кинезитерапията, които помагат на пациентите да преодолеят последствията от заболяването върху психиката и тялото си. Около това мнение се обединиха по време на дискусия представители на фондация „МС Общество – България“, психотерапевтът Грети Иванова, преподавателят в софийския Медицински университет и НСА Инна Иванова, както и хора, борещи се с болестта.

На събитието беше обявен телефон – 0800 40 204, на който болните от множествена склероза могат да получат подкрепа и информация. А те са им много нужни, тъй като заболяването нанася поражения върху психиката, които се изразяват в агресия и автоагресия, депресия, хронична фрустрация, тревожност и рязък спад на прага на търпимост и толерантност. В подкрепа на тези твърдения статистиката показва, че 40% от болните с МС изпадат в постоянно депресивно състояние, а 15% от тях имат суицидни мисли или са правили опит за самоубийство.

В нашата страна няма регистър на болните с МС. Последната официална статистика е от 1985 г. и тя показва, че страдащите от множествена склероза за 3500. Предполага се, че в момента техният брой е около 10 000. Заболяването засяга млади и активни хора между 20 и 40 г., а в последните години и в още по-невръстна възраст – има диагностицирани вече 14-15-годишни деца.

Обяснението на специалистите за изненадващия бум на болестта е, че заради модерната техника могат да се открият признаци на болестта при хора, при които все още липсва физически дефицит.

Когато болният чуе диагнозата „множествена склероза“, той преминава през няколко етапа. Първият се определя като в състояние на траур, вторият се нарича преходен, в който пациентът прави избор. Следващият е фазата на преживяването, където става „предъвкване на преживяното“, и последният е етапа на креативността. Психологът е нужен по време на всички фази, защото той помага на пациента да премине по-безболезнено и бързо през тях, за да се достигне до момента, когато е в състояние да взима правилните решения.

Хората с МС често попадат в омагьосания кръг на самосъжалението, редуващи се депресия, агресия и обвинения. Психологът Грети Иванова съветва болните да приемат заболяването като предизвикателство, за да превъзмогнат тези състояния.

От фондация „МС Общество – България“ направили анкета сред пациенти дали биха проявили интерес към психологическа подкрепа. Повече от 80 на сто от участвалите отговорили, че желаят подобна услуга. По този повод председателката на фондацията Здравка Цветарска обяви, че от средата на март започва проект за провеждането на групови терапии в Интегративния център на организацията. В началото ще бъдат два пъти в месеца, а хората, които нямат възможност да пътуват до столицата, ще имат възможност за онлайн групова терапия.

упражнения

За преодоляване на симптомите и за подобряването на живота на болните с МС се прилагат различни терапевтични стратегии, които обединяват многобройни лечебни подходи. Множество литературни източници посочват кинезитерапията като един от основните елементи в рехабилитационната програма на пациентите. Тя може да е съчетание от масаж, криотерапия, физически упражнения, миофасциални техники, трудотерапия, автогенна тренировка и др. В научните среди се дава приоритет в лечението на комбинацията между медикаментозна терапия и вид рехабилитация. Освен това трябва да се изградят правилни навици в храненето и да се създаде индивидуален тренировъчен режим.

Преподавателката и специалист по кинезитерапия Инна Иванова коментира, че две независими изследвания от 2015 г. опровергават твърдението, че физическите упражнения са вредни за хората с множествена склероза. По нейните думи те безспорно са полезни, но трябва с внимание да се подхожда към тях заради опасността от преумора и дехидратация, които могат да провокират пристъп на заболяването. Препоръките са за практикуването на йога, аеробни упражнения, швейцарска топка и стречинг. От голяма полза е и конната езда.

От фондацията напомнят, че всеки месец пациенти с МС имат право на безплатно ползване на услуги за физикална терапия и рехабилитация. Трябва само да вземат талон № 3 от своя личен лекар. От голямо значение е и специалистът, към когото ще се обърнат, да е запознат със спецификата на множествената склероза при изпълнението на упражненията.

Пред фондация „МС Общество – България“ стои задачата да получи статут на национално представена организация. За целта е необходимо да се съберат данните за 1800 души, болни от множествена склероза, или техни близки. Постигането на тази стъпка ще даде възможност да се отстояват по-добре правата на пациентите пред най-различни институции. По този начин стремежът е да се подобри животът и интеграцията им.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: gramofona.com
Снимка: sciencenordic.com, everydayhealth.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниРецептиИсторияВидеоОрганизацииЛюбопитноСпортСпециалистиЗаведенияЛеченияИзследванияАлт. медицина