Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха връзка между хранителните алергии и множествената склероза

Откриха връзка между хранителните алергии и множествената склероза

Откриха връзка между хранителните алергии и множествената склероза - изображение

Екип изследователи откри нови доказателства за връзка между хранителните алергии и множествената склероза. Подобно на много други медицински състояния, механизмът на заболяването остава неразгадан - пъзел, съставен от сложни генетични фактори и такива на околната среда. Ключова част от този ребус е имунната система, която е отговорна и за регулирането на много други физиологични и патологични явления, включително алергии.

Учени от Бригам и Болницата на жените се опитали да открият предполагаемата връзка между множествената склероза (МС ) и хранителните алергии, въпреки че предишни проучвания изследвали тази свързаност и резултатите досега са смесени.

"Някои пациенти с МС със значителни алергии се оплакват от чести пристъпи, свързани с алергичните им епизоди. Смятаме, че най-вероятният механизъм, свързан с алергията и с нейното влияние върху заболяването, ще има нещо общо с възпалителната активност", казва Таня Читнис от Бригам.

Тя и колегите й започнали да изследват връзката между активността на възпалителните заболявания и историята на алергията в група пациенти. В проучването участвали 1349 души. Те попълнили въпросник за самостоятелно прилагане, в който се описват хранителните, лекарствени или причинени от заобикалящата среда алергии. Активността на заболяването се оценява чрез анализ на натрупващия се брой атаки върху хода на МС и нови гадолиниево-повишаващи лезии, открити чрез ЯМР.

Интересното е, че само участниците в групата с хранителните алергии демонстрират значително по-висока честота на кумулативни атаки и увеличена вероятност от нови гад-лезии в сравнение с доброволците, които не съобщават за хранителни алергии. Този ефект остава сериозен дори когато се пригоди за потенциални грешки като пол, възраст при поява на симптоми и категория на заболяването. Не са наблюдавани значими ефекти за лекарствените и причинени от околната среда алергични групи след коригирани анализи.

Тази връзка между хранителната алергия и активността на множествената склероза подчертава важната роля на потенциалния участник в имунитета и възпалението – червата. „Интересно е, че тази асоциация се отнася само за хранителните алергии, а не за други видове алергии, които биха могли да се очакват, ако това беше единствено въпрос на отклонение от имунната система“, коментира Читнис. Според изследователите наличието на хранителни алергии и механизми, свързани с тях, може да повиши честотата на рецидивите и възпалителната активност при пациенти с МС.

Предвид корелативния характер на изследването, учените внимателно подчертават ограничената клинична приложимост на своите открития. Въпреки това авторите му са оптимисти за потенциалното транслационно значение на работата си и подчертават значението на справянето с хранителните алергии при грижата за пациенти с множествена склероза.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: newatlas.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниРецептиЛайфстайлИсторияОрганизацииЛюбопитноИзследванияВидеоЛеченияЗдравни съветиХранене при...СнимкиСпециалистиФизиологияАлт. медицинаТестовеЗдравни проблемиКлинични пътекиБотаникаНормативни актове