Начало Здравна медиа Здравни новини Ваксината за рак на матката стана причина за редица спорове

Ваксината за рак на матката стана причина за редица спорове

Ваксината за рак на матката стана причина за редица спорове - изображение

Екип от японски учени на Токийския Медицински университет са установили в свое изследване, че ваксината за човешки папиломен вирус (HPV) засяга централната нервна система при опитни мишки.

В изследването на Тошихиро Накаджима (Toshihiro Nakajima) се описва, че ваксинираните животни показват "неврологични фенотипове", ограничена подвижност, увреждания на хипоталамуса, както и други области на мозъка. Според специалистите това проучване ще може да изясни последните доклади на неблагоприятни ефекти от ваксината върху хора.

Изследването е критикувано от много лекари и специалисти, които настояват оттеглянето му от медията. Дейвид Горски (David Gorski,), хирург - онколог в Института за рака в Детройт уточнява, че мишките са получили доза, която е хиляда пъти по-голяма от тази за хората. Заедно с дозата е добавен токсин, който да помогне на ваксината да преодолее кръвно-мозъчната бариера.

"Това е безполезно изследване, което е погубило благородни животни", коментира Дейвид Горски.

Много специалисти твърдят, че не съществува подобна причинно-следствена връзка между ваксината и подобни симптоми. Въпреки това изследването е повлияло и е станало причина да се провалят имунизациите в Япония и в други страни.

Лекари и специалисти уверяват, че тази тенденция подлага жените и мъжете на потенциална опасност от заболяване на рак и други видове заболявания. Критиците критикуват тази методология и настояват да се изтегли публикацията от списанието, поради насаждането на отрицателно въздействие на общественото здраве.

Японският екип и лицето на Накаджим защитава работата и позицията си.
"Изследванто и нашата работа бе публикувана след детайлен научен преглед от рецензенти и от редколегията на Scientific Reports. По въпроса за дозата – нейната зависимост може да бъде част от интересни експерименти в бъдеще, защото това е само първото изследване", коментира авторът.

Ваксината срещу HPV е лицензирана през 2006 година и е одобрена в над 120 страни. Ваксинират се млади момичета за предотвратяване на рак на маточната шийка. В началото на нейното прилагане се е наблюдавало намаляване на случаите на рак на шийката на матката.

Ваксините като цяло са подложени на различни критики, защото според различни проучвания и специалисти причиняват странични ефекти като главоболие, умора, трудности при ходене, болки и други.

Изследването е публикувано The Scientist.

The HPV Test

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЗдравни съветиИсторияМедицински изследванияСпециалистиЛеченияСнимкиСоциални грижиАлтернативна медицинаАнкетиТестовеЛайфстайлДиетиХранене при...Нормативни актовеОрганизацииБотаникаСпортКлинични пътекиЗаведения