Начало Здравна медиа Здравни новини Ваксината срещу варицела ще се въведе през 2021 г.

Ваксината срещу варицела ще се въведе през 2021 г.

Ваксината срещу варицела ще се въведе през 2021 г. - изображение

Експертният съвет по имунопрофилактика предпоръчва да отпадне от календара реимунизацията срещу туберкулоза при 11-годишните, както и ваксинирането срещу пневмококова инфекция. До края на годината това ще бъде факт, обяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Още промени ще настъпят в имунизациония календар. Очаква се през 2021 г. в България да бъде въведена ваксината срещу варицела. През 2017 г. от шарка са се разболели около 26 000 деца, от които 460 са постъпили в болници, има два смъртни случая.

По думите на д-р Кунчев информацията за пораженията, които нанасят ваксините, разпространяваща се в интернет, поражда страх у родителите и затова те се страхуват да ги поставят на децата си. Според специалиста неверните статии са в основата 0,7% от българите категорично да отказват да имунизират синовете и дъщерите си заради евентуални последствия. Здравният инспектор коментира още, че техният брой е съсредоточен предимно в големите градове и работа на специалистите е да им предоставят проверена и научно обоснована информация.

Всяка година в нашата страна се правят 2 милиона и 250 хиляди имунизации. За 2017 г. са регистрирани 61 сигнала на граждани за нежелани реакции, като само при едно дете може да се предполага връзка между състоянието му и съответна ваксина.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: healthline.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияТестовеЗдравни проблемиХранене при...Здравни съветиСнимкиАлт. медицинаЛюбопитноЛеченияИзследванияБотаникаЛайфстайлСоциални грижиВидеоАнкети