Начало Здравна медиа Здравни новини Лекари: Крайно време е Здравното министерство да започне да внася ваксини срещу варицела

Лекари: Крайно време е Здравното министерство да започне да внася ваксини срещу варицела

Лекари: Крайно време е Здравното министерство да започне да внася ваксини срещу варицела - изображение

Крайно време е Здравното министерство да започне да внася ваксини срещу варицела и те да станат част от задължителния имунизационен календар в България. Мнението е на доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ Детското отделение към Инфекциозна болница.

"Ежегодно се регистрират около 30-40 хиляди случая на варицела. Министерството трябва да предприеме необходимите мерки, за да накара фирмите да внесат тези ваксини в България. Има постоянно ниво на заболеваемост от варицела и това ще продължи и през следващите години, ако няма ваксина", заяви още доц. д-р Мангъров пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"През последните 2 години се наблюдава значителен брой на заболелите от варицела. Тенденцията се наблюдава от 2015 година, като значителна част от децата вече са преболедували или придобили имунитет", поясни директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

По думите му, ако бъде въведено задължително ваксиниране на децата, то трябва да се случи след 4 години, тъй като над 60 хиляди регистрирани боледували вече имат имунитет.

Варицелата е опасно заболяване и понякога се стига до усложнения дори при децата, а хората над 35-годишна възраст карат изключително тежко болестта. В много страни ваксината срещу варицела е част от редовния имунизационен календар за бебетата. В ЕС  се прилага в Германия, Гърция, част от Испания и Италия, Кипър, Латвия, Люксембург, а в други 17 европейски страни ваксината е препоръчителна за тийнейджъри и няколко рискови групи.

Варицелата е позната още като едра шарка или лещенка, и е остро инфекциозно заболяване, срещано предимно в детска възраст. Причинява го Варицела-Зостер вирус - обвит двойноверижен ДНК вирус, принадлежащ към групата на Херпес вирусите. Известен е и като човешки Херпес вирус тип 3 и води до развитието на две различни заболявания.

Първият контакт с него предизвиква варицела. Тя протича сравнително леко при децата, но след първичната инфекция вирусът остава доживот в латентно състояние в сетивните нервни ганглии. При повторното му активиране в по-късен етап, което се случва след спад в имунната защита на организма, той мигрира по хода на нервите в определен кожен участък и предизвиква болезнен дерматомен обрив - състояние, известно като Херпес Зостер.

Снимка: experthealth.gr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ТестовеНовиниЗдравни проблемиЗдравни съветиСнимкиХранене при...ИсторияАлтернативна медицинаЛюбопитноЛеченияМедицински изследванияБотаникаЛайфстайл