Начало Здравна медиа Здравни новини Ваксина срещу менингит действа и срещу гонорея

Ваксина срещу менингит действа и срещу гонорея

Ваксина срещу менингит действа и срещу гонорея - изображение

Изследване, проведено от учени от университета в Оукланд, Нова Зеландия, показва, че ваксината срещу бактерията менингокок Б, която предизвиква опасното заболяване, предпазва от заразяването с гонорея.
Проучването е на базата на анализ на резултатите от кампания за ваксиниране срещу менингит в Нова Зеландия през 2004 – 2006 г., която обхванала 1 млн. души. Учените проследили данните на 14 000 души и установили, че имунизирането срещу менингокок Б е намалило случаите на заразяване с гонорея с 31%.

Двете бактерии - Neisseria meningitidis и Neisseria gonorrhoeae, които причиняват развиването на опасните болести, имат много общи характеристики. Все още не е ясно какъв е точно механизмът на действие и защо имунната система така реагира.

През последните години все по-трудно се лекува гонореята, чиито бактериални щамове все по-често са резистентни към някои антибиотици. Това откритие може да даде нови възможности за лечение на венерическата болест. Тя се разпространява много бързо, тъй като повечето заразени я предават на сексуалните си партньори, без да подозират, че са болни.

Гонореята води до болезнено възпаление на таза при жените, до безплодие както при тях, така и при мъжете. Разпространявайки се в кръвта, може да причини опасни инфекции.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: ar.wiki2000.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияНовиниЛюбопитноИсторияВидеоХранене при...Алтернативна медицинаЗдравни съветиСнимкиМедицински изследванияБотаникаКлинични пътекиЛайфстайлСоциални грижиАнкетиТестове