Начало Здравна медиа Здравни новини Намериха нов начин за лечение на гонореята

Намериха нов начин за лечение на гонореята

Намериха нов начин за лечение на гонореята - изображение

Идентифицираха протеин, който увеличава вирулентността на бактерията, причиняваща гонорея, а това дава реален шанс за създаването на нова ваксина. Пробивът е дело на Александра Сикора, професор в Орегонския държавен колежа по фармация, екипът й и колегата й от Университета в Кентъки Константин Коротков.

Изследователите откриват пептиден инхибитор, който се свързва с протеин, наречен AniA, който е върху външната повърхност на бактерията и я блокира.

„Открихме напълно нова молекула, която се свързва с този протеин, спира действието му и убива гонореята“, обяснява Александра Сикора. За лечението се използва специфичен механизъм на действие, който атакува антибиотично резистентните щамове на гонореята. Учените продължават с изследванията, а проф. Сикора се надява да развие още по-силни производни на пептида, което ще повиши ефективността му. Надеждите са, че след допълнителните тестове и клинични изпитания ще дойде ред ваксината да започне да се използва.

Това е от огромно значение, защото всяка година в света биват регистрирани 78 000 000 случая на предаваната по полов път болест, а Neisseria gonorrhoeae се определя като „супер бактерия“ заради устойчивостта си към всички видове антибиотици.

Проф. Сикора подчертава, че често инфекцията е асимптомна: „За разлика от мъжете, при които 99% от случаите са с ясна симптоматика, то 50% от заразените жени нямат симптоми, но именно тези случаи водят до тежки последици- ендометриоза, спонтанни аборти, извънматочна бременност, безплодие“.

До момента опитите с мишки показват ясно, че пептидният инхибитор е в състояние да противостои на гонореята, което дава увереност на Алекснадра Сикора и колегите й да продължат с работата си в бързи темпове.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: advantage.oregonstate.edu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияАлт. медицинаХранене при...ЛюбопитноЛеченияБотаникаСнимкиСоциални грижиВидеоЗдравни съветиАнкетиТестовеЛайфстайл