Начало Здравна медиа Здравни новини ВАС отмени Наредбата на Москов за критерии и ред за избор на болниците, с които НЗОК сключва договори

ВАС отмени Наредбата на Москов за критерии и ред за избор на болниците, с които НЗОК сключва договори

ВАС отмени Наредбата на Москов за критерии и ред за избор на болниците, с които НЗОК сключва договори - изображение

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени Наредбата за критерии и ред за избор на болници, с които НЗОК сключва договори. Това съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Наредбата е свързана с националната здравна карта, която през миналата година стана задължителна. Според нея се указва как НЗОК да решава кои лечебни заведения да финансира и кой да не финансира в областите с излишък на болнични легла.

Основната причина за отмяната на наредбата от съда е липсата на финансов анализ и реално обществено обсъждане. Такова обсъждане е проведено формално и наредбата е качена на сайта на министерството, но не е уточнено кои становища са взети под внимание.

От съда посочват, че не се приема за обсъждане съставянето на обобщаваща справка на МД към Министерството на здравеопазването и дирекция НРОПЗ, където са постъпили определени различни становища. Уточнява се още, че и Здравната каса е дала две различни становища, от които не се разбира кое е взето под внимание. От съда поясняват, че не става ясно кои от тях се приемат и кои се отхвърлят.

С въвеждането на Наредбата от 2016 година Касата може да отказва договори с болници в области или региони с пренасищане на определени легла. Такива случаи има с хирургическите и терапевтични легла в столицата, Пазарджик и Пловдив. В тези райони приоритетни за договор са големите болници със спешни отделения и поемащи спешни случаи. Според наредбата Касата сама решава дали да сключи или откаже договори и с малки болници, или да се сключи договор, но за по-малко легла. Решението на НЗОК през март миналата година бе да финансира всички болници, но да ореже леглата, които се финансират. Тази година се предвижда същата идея - да има договори с всички съществуващи болници.

Наредбата бе посрещната остро от различни общински и частни болници, както и от Центъра за защита правата в здравеопазването. Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване пред петчленен състав.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: БНТ Новини5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиСоциални грижиНормативни актове