Начало Здравна медиа Здравни новини Преминаването на ЦФЛД към касата няма да повлияе негативно на пациентите

Преминаването на ЦФЛД към касата няма да повлияе негативно на пациентите

Преминаването на ЦФЛД  към касата няма да повлияе негативно на пациентите - изображение

Преминаването на Фонда за лечение на деца и на Комисията за лечение в чужбина към НЗОК няма да окаже негативно влияние върху малките и възрастните пациенти, нито средствата за лечението им ще станат по-малко. Това стана ясно по време на пресконференция днес в здравното ведомство, в която се включиха заместник-министърът Жени Начева и управителят на касата д-р Дечо Дечев.

Жени Начева подчерта, че всички пари за това ще отидат в касата от републиканския бюджет. Те са целеви и не могат да бъдат използвани за друго. От своя страна НЗОК ще продължи да покрива разходите за транспорт, преводачи и настаняване, към които до момента ангажимент имаше Фондът.

За пореден път заместник здравният министър каза, че промяната се предприема, за да може дейността да бъде събрана на едно място, да се избегне дублирането на функции и да е по-лесно и експедитивно за болните. В здравната каса ще има отделна административна структура, която ще се занимава със случаите.

Прелицензирането на здравните заведения се налага, защото МЗ и съсловните организации полагат усилия за създаването на нови стандарти за всички медицински специалности. Затова е нужно да се провери съответствието между тях и дейностите в болниците.

Жени Начева беше категорична, че поисканите от всички политически сили и от депутатите бързи реформи са в основата на предложените от здравното ведомство промени в законите. Тя поясни, че реформата ще бъде факт, тъй като МЗ и НЗОК имат обща визия, гледат в една посока, а параметрите на бюджета на касата са „съгласувани по един безпрецедентен консенсусен начин от двете институции“.

От своя страна д-р Дечо Дечев обясни, че разходоефективността е начин в позитивния списък да влязат много нови лекарства, а медиците ще могат да избират свободно терапията. Не е за подценяване и това, че вече ще липсва преразход. Управителят на касата уточни, че това засяга новите и лекарствата по протокол, но не и онкомедикаментите за болниците. Накратко, според д-р Дечев, по този начин българите ще имат достъп до всички лекарства на пазара, но и разходите ще са предвидими.

Управителят на касата заяви още, че в областта на лекарствената политика е налице новият модел на реимбурсиране, а до 16 ноември ще приключи и процедурата за медицинските изделия. Той отново подчерта, че най-важното е да бъде решен въпросът, свързан с ефективността на контрола, именно него д-р Дечев определи като генерален проблем.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСоциални грижиНормативни актовеЛюбопитноАнкетиТестове