Начало Здравна медиа Здравни новини Повече няма да има обществен съвет към Фонда за лечение на деца

Повече няма да има обществен съвет към Фонда за лечение на деца

Повече няма да има обществен съвет към Фонда за лечение на деца - изображение

Няма нужда от съществуването на обществен съвет към Фонда за лечение на деца, тъй като неговата медицинска експертиза и до момента е нулева. Това каза пред националната телевизия управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Според него преминаването на фонда към касата е правилното решение.

Голямата задача е пробойните в системата да бъдат намалени. От особено значение е и контролът, затова се създава и новата агенция за медицински надзор. Д-р Дечев беше категоричен, че не изпитва притеснения от съсредоточаването на толкова много власт и средства в НЗОК, тъй като функцията й е точно такава.

По повод въпрос в студиото той заяви, че някои от пациентските организации са част от онези групи, които източват касата. Става дума за сдружения, които се финансират от фармацевтични фирми или водят лобистка политика и налагат продукти с недоказана медицинска ефективност.

Крайно време е да има ясно разграничение между болниците с обществен и частен интерес, защото липсата му създава проблеми, смята още управителят на касата.

В същото време бившият здравен министър Илко Семерджиев заяви, че е необяснимо защо лечебните заведения трябва да се пререгистрират, както е заложено в промените. Според него това е предпоставка за корупция. Той беше категоричен и затова, че не може проектобюджетът на НЗОК да прави каквито и да било промени. Това се прави сега, за да се избегне общественото обсъждане, а министър Ананиев просто бяга от отговорност, убеден е Илко Семерджиев, според когото забраната лекарите да работят на две места е противоконституционна.

Подобно мнение защити и проф. Милан Миланов.Вчера той също коментира одобрения от Надзорния съвет проектобюджет на касата и най-вече промените, които се правят в някои от основните закони. Страшното е, че чрез бюджета на НЗОК искат да направят промени в други, много важни закони – за съсловието, за лекарствата, за болниците, а това противоречи на българската Конституция, категоричен беше проф. Миланов. Той определи като изключително смущаващ факта, че се сливат агенции, а като опасно това, че цялата власт се съсредоточава в касата.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnt.bg, bgonair.bg
Снимка: novini.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСоциални грижиНормативни актовеЛюбопитноАнкетиТестове