Начало Здравна медиа Здравни новини ВАС сложи край на електронния търг за лекарства

ВАС сложи край на електронния търг за лекарства

ВАС сложи край на електронния търг за лекарства - изображение

С решение на Върховния административен съд (ВАС) се налага окончателно вето върху електронния търг за лекарства. Дотук се стигна заради обжалване от страна на дистрибутора „Софарма Трейдинг“ и по тази причина от Министерството на здравеопазването стопират обществената поръчка за неговото изграждане.

Проблемите с е-търга започнаха още през 2016 г., когато системата не можа да стартира заради обжалвания. Първоначалният проект планираше да се осигурят 765 молекули за близо 1 млрд. лв., с които да разполагат 145 лечебни заведения. Това количество беше предвидено да стигне за 2 години. Освен това системата трябваше да следи движението на лекарствата и да регулира публичните разходи за тях с цел предотвратяване на злоупотреби.

От началото на миналата година е първото обжалване от името на търговец на едро, което замрази процедурата за 10 месеца. Тя беше подновена по времето, когато министър на здравеопазването беше проф. Николай Петров. В същото време бяха направени и корекции в проекта, сред които намаляване на стойността на 850 млн. лв., редуциране на броя на болниците на 130 и електронният търг да оперира само с онколекарства, тъй като в това перо е най-големия преразход.

С настъпването на 2018 г. обществената поръчка отново беше атакувана, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри жалба на „Софарма Трейдинг“. Според фирмата редакциите на министерството засягат не само предмета и стойността на поръчката, но и условията за плащане и доставка. Дистрибуторът смята, че търгът трябва да е разделен на обособени позиции, за да има по-голяма прозрачност и публичност, което според него не е направено. Също така предметът на търга не отговаря на принципите на свободната конкуренция и равнопоставеността.

И така се стигна до решението на ВАС, което потвърждава де факто позицията на КЗК. С него съдът слага край на електронния търг за лекарства, тъй като заключението му не може да бъде обжалвано.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: truthinadvertising.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноСпортЗдравни съветиБотаникаСоциални грижиНормативни актовеСпециалистиАнкетиПроизводителиИсторияАптекиОрганизацииЛеченияРецептиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография