Начало Здравна медиа Здравни новини Вероятно 60 на сто от медикаментите, продавани по интернет, са фалшиви

Вероятно 60 на сто от медикаментите, продавани по интернет, са фалшиви

Вероятно 60 на сто от медикаментите, продавани по интернет, са фалшиви - изображение

По време на заседание на Комисията по здравеопазване в парламента директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова заяви, че до 60 на сто от лекарствата, продавани по интернет, е вероятно да са фалшиви, съобщава Дарик.

Оказва се, че в нашата страна не се упражнява ежедневен контрол за фалшиви медикаменти и затова е необходимо да се направят съответните законови промени. От следващата година се очаква да бъде пусната в действие система за верификация на лекарствата именно с тази цел. Тя е по европейски регламент, но много собственици на аптеки са недоволни заради внедряването й, защото ще доведе до много разходи за тях.

Доц. Стоименова обяснява, че задачата на системата е да предоставя информация, до която ще имат достъп и контролните органи. Оказва се, че продажбата на медикаменти по интернет е незаконна. Изключват се лекарства в сайтове, които са към реални аптеки. Продуктите са обозначени с лого, което се разпространява от Изпълнителната агенция по лекарствата.

На обратното мнение е Николай Костов, представляващ Асоциацията на собствениците на аптеки. Той смята, че проблемът е в нелегалния бизнес и че аптеките нямат нужда от вкарването на системата.

Николай Костов не оспорва, че действително е възможно 60% от лекарствата, продавани по интернет, да са фалшиви, но това се отнася за незаконните аптеки. Той пита къде е логиката нелегалният бизнес и данните за дейността му да служат като основание за въвеждане на ограничения в легалния бизнес.

Относно внедряването на системата за верификация на лекарствата представителят на Асоциацията коментира, че трябва да се закупят четци, като средната цена на един е 2000 лв. Но всеки продукт трябва да бъде сканиран на изхода и входа, което означава, че 180 млн. опаковки трябва да бъдат минати 360 млн. пъти.

Известно е, че 587 аптеки в България нямат аптечен софтуер, а само 58 използват софтуера за лекарства на свободна продажба.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: mma-midatlantic.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Статистически проучванияИсторияНовиниСпортЛюбопитноСоциални грижиСнимкиНормативни актовеЛайфстайл