Висококалорийното хранене забавя развитието на амиотрофичната латерална склероза
Висококалорийното хранене, с много въглехидрати, забавя развитието на амиотрофичната латерална склероза.
До този извод стигат специалисти от Многопрофилната болница в Масачузетс, САЩ, по време на втория етап от извършено от тях голямо проучване.
Експертите се надяват получените резултати да помогнат на пациентите с този вид склероза, която представлява бързо и нелечимо невродегенеративно заболяване със загуба на двигателни неврони.
Заболелите постепенно загубват контрол върху всичките си мускули, включително и свързаните с дишането, което води до сигурна смърт от дихателна недостатъчност след средно 3 години след появата на първите признаци на болестта.
Известно е, че при прогресия на заболяването, загубата на теглото при пациента, се дължи и на отслабването на мускулите и на намаляване на мастната тъкан. Сред причините е, че болният има трудности в приема на храна.
Изследванията с лабораторни мишки показали, че ако на този етап болните от амиотрофична латерална склероза успяват да се хранят с по-висококалорични храни, с повече въглехидрати и мазнини, то те ще живеят и по-дълго. Пример за това е и, че пациенти с наднормено тегло преди поставяне на диагнозата, след заболяване живеят по-дълго в сравнение с по-слабите от тях.
При проучванията са наблюдавани 20 души с амиотрофична латерална склероза, лекувани в специализираните медицински центрове. Всички участници са били на възраст над 18 години и не са имали признаци на диабет, заболяване на черния дроб или патология на сърдечно-съдовата система. Те са подложени на перкутанна ендоскопска гастростомия, като преди това са разделени на случаен принцип в три групи.
Хората в първата група получавали нискокалорична храна. Във втората група участниците били хранени с висококалорийни ястия с големи количества въглехидрати, а в третата - консумирали храни с много мазнини. Наблюденията върху тях са извършени в рамките на 4-5 месеца.
Оказало се, че най-добър ефект и покачване на теглото имало във втората група. При тях не се развили и нежелани реакции, като поява на диабет или сърдечно-съдови проблеми.
Ръководителят на изследователската група д-р Ан-Мари Уилис посочва, че има ясни доказателства, че оцеляването на пациенти с амиотрофична латерална склероза до голяма степен зависи от тяхното хранене. Тя подчертава, че нейният екип е доказал безопасен, прост и достъпен метод за справяне със смъртоносна болест.
Според нея много е вероятно и подобна висококалорийна диета да помогне да се спре развитието и на други неврологични заболявания.
- Мозъчен чип помага на пациент с амиотрофична латерална склероза да работи с компютър
- Лекарство за болестта на Паркинсон забавя развитието на амиотрофичната латерална склероза
- Високите нива на метали увеличават риска от амиотрофична латерална склероза
- Кръвен тест обещава бърза диагностика на амиотрофична латерална склероза
НОВИНАТА е свързана към
- Терапия при болест на двигателния неврон (амиотрофична латерална склероза)
- Мозъчен чип помага на пациент с амиотрофична латерална склероза да работи с компютър
- Протеинът neurturin предпазва мускулните влакна от дегенерация
- Лекарство за болестта на Паркинсон забавя развитието на амиотрофичната латерална склероза
- Наличие на амиотрофична латерална склероза
- ALS Ice Bucket Challenge, или защо звездите се заливат с кофи с ледена вода
- Ювенилна амиотрофична латерална склероза
- Амиотрофична латерална склероза (АЛС)
- Амиотрофична латерална склероза
- Локализирана амиотрофична склероза
Коментари към Висококалорийното хранене забавя развитието на амиотрофичната латерална склероза