Начало Здравна медиа Здравни новини Високотехнологичните методи улесняват лечението на мозъчни тумори при деца

Високотехнологичните методи улесняват лечението на мозъчни тумори при деца

Високотехнологичните методи улесняват лечението на мозъчни тумори при деца - изображение

Съвременните технологии са неразривна част от медицината. Има случаи, в които те играят ключова роля и имат огромно значение за изхода на интервенцията. Детският неврохирург проф. Мемет Йозек от болница Acibadem Altunizade е убеден, че в човешкия мозък не съществуват недостъпни зони и до всяка от тях може да се достигне, а тъканта да се оперира, без да се причини вреда на пациента.

Особено внимание и прецизност са нужни, когато става дума за дълбоко разположени в мозъка тумори, за да не бъде засегната здрава тъкан и да не се стигне до увреждане на основни функции на организма. Именно тук е ролята на модерните технологии.

Проф. Йозек разказва за три високотехнологични метода, чрез които се предотвратяват нежелани увреждания по време на мозъчните операции при деца

Използването на интраоперативен ЯМР дава възможност да се види изображението преди края на оперативната намеса като показва незабележимите късчета на лезиите и лекарят преценява дали да продължи с операцията. Интраоперативният ЯМР е изключително ефективен при дълбоко разположените тумори, защото на почти 70% от тях е трудно да се установи границата между здравата тъкан и туморното образувание.

Не по-малко ефективно е и използването на ултразвукови технологии и наблюдението по време на операцията. Детският неврохирург дава пример с поставянето на електроди върху скалпа и мускулите на ръцете и краката на пациента. Когато в тази зона натискът се увеличи, това веднага бива регистрирано и действията се преустановяват. По този начин не се засяга центърът, отговарящ за движенията на ръката и се избягва рискът от апоплексия след операцията. Със системата за интраоперативен мониторинг или наблюдението по време на операцията може да се избегне и евентуална лицева парализа след оперативната намеса.

Д-р Йозек е категоричен, че този вид вискотехнологични методи имат голямо значение при различните видове операции. Благодарение на тях се решават множество следоперационни усложнения и дават предимство на медиците.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: acibadem.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниБотаникаКлинични пътекиЛайфстайлПсихологияПатологияСнимкиХранене при...Алт. медицинаИсторияЛеченияЗдравни съветиИзследванияНормативни актовеСпециалистиФизиологияОрганизацииСпортИнтервютаРецептиСоциални грижиАнкетиТестовеОбразованиеЗаведения