Начало Здравна медиа Здравни новини Генетичните рискове за поява на мозъчен тумор са различни при мъжете и жените

Генетичните рискове за поява на мозъчен тумор са различни при мъжете и жените

Генетичните рискове за поява на мозъчен тумор са различни при мъжете и жените - изображение

Екип от международни изследователи откри, че мъжете и жените имат различни генетични рискови фактори за развитие на глиома (вид мозъчен тумор). В работата по проучването са се включили над 35 учени от повече от 30 университета, институти и правителствени агенции от цял свят.

Това откритие може да даде възможност за по-добро разбиране на половите различия в случаите на мозъчен тумор и е в състояние да предложи различни механизми и пътища към заболяването.

Специалистите разглеждат генетичните отлики между пациенти с глиом, глиобластоми и неглиобластоми въз основа на техния пол. Изследователите откриват три области в генома, където съществуват значителни генетични различия между мъжете и жените, които засягат както пола, така и типа тумор. Едната е свързана с повишен риск само при мъжете, друга - само при жените и трета, която е характерна и за двата пола, но опасността клони повече към дамите. „Бяхме изненадани да намерим голям участък в генома, свързан по-специално с глиобластома само при жените. Преди това не е имало връзка между тази част и заболяването, въпреки че други сходни изследвания са идентифицирали асоциации, препращащи към признаци, насочващи към няколко автоимунни болести, също и за увеличаване на възрастта, при която настъпва първата менструация (менархе)“, казва един от учените.

В проучването се посочва, че съществува вероятност повишените нива на естроген през целия живот да намаляват риска от появата на глиом. Както и че е възможно повишаването на възрастта при менархе да увеличава опасността от мозъчен тумор при жените.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: naturallifeenergy.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниБотаникаПсихологияЛайфстайлАнкетиФизиологияЗдравни съветиЗаведенияСпециалистиАнатомияИзследванияЛеченияПатологияСнимкиАлт. медицинаИнтервютаХранене при...ИсторияКлинични пътекиНормативни актовеОрганизацииСпорт