Начало Здравна медиа Здравни новини Канадско бебе е записано без пол в картона си

Канадско бебе е записано без пол в картона си

Канадско бебе е записано без пол в картона си - изображение

Бебе на осем месеца, родено в Канада, е получило медицински картон, в който обаче не е записан неговия пол. Това е първият подобен случай, посочва Би Би Си.

Родителят на бебето Кори Доти е транссексуален – не се определя нито като жена, нито като мъж. Желае детето му само да избере половата си идентичност, когато порасне.

На медицинския картон на детето в графата пол е отбелязана буквата U, което означава неопределен, неустановен. Родителят се бори и в свидетелството за раждане също да не се посочва пола на детето. То се е родило в къща в провинция Британска Колумбия през ноември 2016 г.

Детето е кръстено Сирил Атли, но неговият родител избягва местоименията по пол – „той“ или „тя“ и ги заменя с „те“.

За себе си Кори Доти твърди, че половата му принадлежност е определена неправилно още при раждането и пояснява, че при израстване и осъзнаване хората имат големи затруднения по отношение на лични документи. Той е активист на „Коалицията за безполова идентичност“ Gender-Free ID Coalition. Една от каузите на направлението е борба с властите да не се упоменава пола в официалните документи на децата.

Канадските власти обаче отказват да издадат документи на детето – свидетелство за раждане, без посочване на конкретен пол. Казусът предстои да се решава в съда.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Publika.md


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноФизиологияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияАнкетиЗаведенияСпециалистиАнатомияМедицински изследванияЛеченияБотаникаСнимкиНовиниТестовеХранене при...Социални грижиИсторияАлтернативна медицинаНормативни актовеКлинични пътекиОрганизацииСпортПроизводители