Начало Здравна медиа Здравни новини Прецедент в медицината: Бебе, родено в шести месец, се развива успешно

Прецедент в медицината: Бебе, родено в шести месец, се развива успешно

Прецедент в медицината: Бебе, родено в шести месец,  се развива успешно - изображение

Бебе, родено в 22 гестационна седмица, е оцеляло и се развива успешно три години по-късно. Забележителният случай е прецедент в медицината, защото едва, 4,5% от децата, родени в 23 гестационна седмица, оцеляват. Американската академия по педиатрия не препоръчва опитите за спасение в подобни случаи.

Момиченцето е родено в местната болница на Сан Антонио, Тексас, където лекарят посочва, че детето няма шанс да оцелее. То е било едва 26 сантиметра и с тегло от 410 грама. Младата майка обаче решава да пробва всичко, което може да се направи.

Момиченцето е реанимирано спешно и е поставено в кувьоз на изкуствено дишане. Детето е било на вентолин в продължение на 56 дни и се е хранило чрез тръбичка. Лечението бързо е отчело подобрени метаболитни характеристики, пулс и движения на тялото. Бебето е прекарало повече от 4 месеца в болницата, след което родителите са имали възможността да си го приберат. Днес детето се развива нормално без наличието на странични заплахи за здравословното му състояние.

Това е изключителен случай и доказахме, че може да се отгледа и нормално възстанови едно преждевременно родено бебе. Въпреки това продължаваме да се учим и не бързаме със заключенията, защото няма гаранция, че това ще се случи с всяко бебе, родено преди 37 гестационна седмица“, коментира неонатологът Kaashif Ahmad.

 бебе-22-ра-седмица
 Момиченцето е на три седмици. На ръчичката е поставена брачната халка на бащата.

Според доклада на лекарите, въпреки по-малкия си размер, момиченцето не развива никакви зрителни, слухови увреждания или церебрална парализа. Днес тя е на 3 годинки, посещава предучилищна градина и се развива като всяко друго нормално доносено дете.

Всяка година повече от 1 на 10 бебета се раждат преждевременно. Според данни на Световната здравна организация годишно около 15 000 000 деца се раждат недоносени. Проучвания доказват, че при тези деца съществуват дълготрайни отрицателни последици за здравето като проблеми с белите дробове, моторни увреждания, когнитивни увреждания, намалена костна маса, развитие на астма и други.

Случаят е публикуван в Pediatrics.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: sciencealert.com
Снимки: sciencealert.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияТестовеХранене при...ИсторияСоциални грижиАлт. медицинаОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиФизиологияСпортСпециалистиБотаникаЛеченияПроизводители