Начало Здравна медиа Здравни новини Витилигото ще може да се лекува за няколко седмици

Витилигото ще може да се лекува за няколко седмици

Витилигото ще може да се лекува за няколко седмици - изображение

Нарушената пигментация на кожата продължава да провокира недоволство и често води до депресивни състояния на хората, които страдат от витилиго. В същото време не спира и търсенето на начини за лечение на болестта.

Екип от американски изследователи са на път да съобщят добрата новина. Професорът по дерматология от Медицинския университет в Масачузетс и ръководител на Клиничния и изследователски център за витилиго д-р Джон Харис споделя: „Предположихме, че съществува „памет на кожата“ и благодарение на нея белите петна знаят къде да се върнат“. Специалисти от четири лаборатории търсят източника на тази памет.

В резултат на това те успяват да установят, че става дума за Т-клетките на паметта, които предпазват кожата от повторното въздействие на вирусна инфекция и правят извода, че така организмът си мисли, че унищожава вирусни клетки, докато в действителност се бори с нормалните, на практика убива пигмента, произвеждащ меланоцити и предизвиква витилиго.

Използвайки метода на подуването, който позволява да се изолират кожата и нейната течност от петната при витилиго, учените изследвали клетките и предположили, че ако намерят начин да ги разблокират, то ефектът ще бъде за дълъг период от време и най-вероятно за постоянно.

Следващата стъпка била да проверят хипотезата си, използвайки мишки с витилиго, които също като хората имат Т-клетки на паметта. Екипът установява, че за оцеляването на клетки с витилиго е нужен протеин IL-15, затова вкарали в гризачите антитела, които блокират именно него.

Няколко седмици по-късно става ясно, че лечението е унищожило Т-клетките на паметта и това позволява да се върне нормалната пигментация. Това ще се случи и с пациенти, страдащи от витилиго, смятат изследователите.

Важно е да се отбележи още и това, че за репигментацията са били нужни две седмици, кожата е съхранила нормалния си цвят в продължение на няколко месеца като в същото време другите имунни клетки са останали невредими, а това е важно, тъй като лечението не бива да пречи на организма да се бори с инфекциите.

Клиничните изпитания ще започнат през лятото на 2019 г.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: med.vesti.ru

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлНовиниЗдравни проблемиБотаникаАлт. медицинаХранене при...ЛеченияИсторияПсихологияОрганизацииИнтервютаНормативни актовеКлинични пътекиСоциални грижиЗаведенияСпециалистиДиетиАнкетиГеографияСпортЛичностиНаправления в медицината