Начало Здравна медиа Здравни новини Потискането на определен вид ензим облекчава депресията

Потискането на определен вид ензим облекчава депресията

Потискането на определен вид ензим облекчава депресията - изображение

Потискането на ензима GLO1 (глиоксалаза 1) облекчава симптомите на депресия и действа по-бързо, отколкото някои лекарства. Това са установили учени от Медицинския институт към Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Експериментът е проведен върху мишки. В организма този ензим премахва остатъка, който се получава при генерирането на енергия от клетките. Неговото потискане повишава активността на определени неврони в мозъка. Понеже стандартното лечение на депресия в съвременната медицина е чрез антидепресанти, специалистите разделили животните на групи. Едната била подложена на лечение с такива лекарства и най-вече с “Прозак“, втората – чрез потискане на GLO1. Резултатите били в полза на ензима, който намалил симптомите на депресия за 5 дни, за разлика от антидепресантите, които подействали за 14 дни.

Според учените разучаването и опознаването на молекулярната и клетъчната основа на депресията ще помогнат за откриването на нови подходи и начини за лекуването й. Така ще се избегнат, доколкото е възможно, пиенето на няколко вида антидипресанти и изобщо страничните действия от техния прием. Повечето пациенти комбинират на няколко лекарства, за да подействат по-бързо и да се почувства ефекта им.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: internapcdn.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЛюбопитноНовиниЛайфстайлСъставкиИсторияАлтернативна медицинаМедицински изследванияЗдравни съветиБотаникаЕ-тата в хранитеСпортСоциални грижиПсихологияХранене при...СнимкиТестовеЗдравни проблемиАнкетиЗаведенияИнтервютаНормативни актовеКлинични пътекиОрганизацииСпециалистиДиетиГеографияЛичностиНаправления в медицината