Начало Здравна медиа Здравни новини Депресията може да причини предсърдно мъждене

Депресията може да причини предсърдно мъждене

Депресията може да причини предсърдно мъждене - изображение

Проучаване сочи, че депресията може да бъде рисков фактор при развитието на предсърдно мъждене (често срещано нарушение на сърдечния ритъм, което може да причини образуването на тромб или да провокира инсулт).

Изследването е проведено сред 6 600 души от различни етнически групи на средна възраст 62 години. В началото на проучването участниците не са имали сърдечносъдови заболявания. Те са наблюдавани в период от 13 години, а резултатите са представени при последната среща на Американската кардиологична асоциация.

Участниците, които са имали най-високи резултати при скрининг за депресия, както и тези, които приемат лекарства за това състояние, имат с 30% по-голяма вероятност да развият предсърдно мъждене в сравнение с тези, които са показали нормални резултати при тестовете за депресивни състояния и не приемат антидепресанти.

"Проведеното изследване обхваща голяма част от американците, които са изложени на повишен риск от развитие на предсърдно мъждене. Сега те ще знаят как да положат по-целенасочени усилия за предотвратяване на тази аритмия", заяви водещият проучването Парвийн Гарг от Университета в Южна Калифорния

Изследователите все още нямат точен отговор на въпроса как точно депресията нарушава сърдечната функция, но се предполага, че повишената превъзбуда и завишените нива на някои хормони играят ключова роля.

По-ранни проучвания също сочат, че има връзка между депресията и сърдечните заболявания. Констатациите от това изследване допълнително подкрепят теорията, че психичното здраве е тясно свързано с кардиологичните проблеми.

"Лекарите и пациентите трябва да са наясно, че вече няколко проучвания сочат депресията като рисков фактор за проява на сърдечни заболявания като цяло, както и за предсърдно мъждене в частност", казва още Гарг.

Той добавя, че ако резултатите се потвърдят и в бъдещи проучвания, особено тези, които включват формална оценка на клиничната депресия, ще са необходими още изследвания, които да установят дали лечението на депресията може да намали риска от предсърдно мъждене.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: news-medical.net
Снимка: blog.teleme.co

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияНовиниЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...СнимкиАлт. медицинаЛеченияСпортВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследванияБотаника