Начало Здравна медиа Здравни новини Кардиограмата ще помогне за диагностика на депресията

Кардиограмата ще помогне за диагностика на депресията

Кардиограмата ще помогне за диагностика на депресията - изображение

Метод за диагностика на психически разстройства чрез електрокардиограма предлагат специалисти от Университета Лойола. Идеята е свързана на първо място с факта, че невинаги е лесно, дори за опитния специалист, да открие психическото нарушение.
Проблемът, пред който са изправени лекарите, е необходимостта да се разграничи клиничната депресия от биполярното разстройство. Често се случва объркване, което води до съвършено неподходящо лечение.

Учените осъществяват експеримента чрез свои пациенти - 64 от тях имали депресия, а 37 страдали от маниакално-депресивна психоза. На всички била направена електрокардиограма като процедурата отнела 15 минути.
Получените резултати били анализирани чрез специален софтуер, благодарение на който изследователите превръщат електрокардиографските данни в компоненти на вариабилност на сърдечната честота. Именно при изчисляването й след това се установява, че нивата на синусова респираторна аритмия са много по-високи и по-често срещани при хората с клинична депресия, отколкото при тези с биполярно разстройство. Този вид аритмия не се нуждае от лечение, но откриването й може да бъде важен маркер при диагностицирането на психическите нарушения.

Анджелос Халарис (Angelos Halaris) и колегите му планират в близко бъдеще да потвърдят откритата зависимост, но вече въз основа на много по-голям брой изследвани пациенти.

Надеждата на екипа от Университета Лойола е тази техника да се използва в клиничната практика, тъй като става дума за неинвазивен и прост тест, който ще бъде изключително удобен начин за диагностика за специалистите, работещи в областта на психиатрията.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: medicalxpress.com

4.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиИсторияФизиологияИзследванияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСоциални грижиХранене при...ЛеченияАлт. медицинаСпортВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиБотаника